(ČB 4/2026) Které Ježíšovo podobenství nebo výrok vás motivuje a proč?
Těsně před poslední večeří pomaže jakási bezejmenná žena Ježíše vzácnou mastí. Učedníci se naštvou – mohlo se to dát na charitu – ale on je napomene: „Nechte ji. Udělala pro mě něco krásného.“ (Mk 14,6) Často se to překládá jako „dobrý skutek“, ale v řečtině je tu kalos (krásný, ušlechtilý), zatímco eu (dobrý) je až v dalším verši v souvislosti s dobročinností. Ježíš zjevně oceňuje nejen to, co je dobré a užitečné, ale i to, co je „jen“ krásné. Krása spasí svět, říká k tomu Dostojevského Idiot.
Alexandr Flek, šéfredaktor
Je to bezesporu výrok Syna člověka obsažený v podobenství O ovcích a kozlech: „Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.“ (Mt 25,40) Spolu s podobenstvím O milosrdném Samaritánovi (Lk 10,25) mě to motivuje k pečlivému zvažování postojů ke svým bližním, s nimiž se setkávám. Myslím, že je to také hlavní zvěstí a mottem mé kaplanské a učitelské práce v oblasti zdravotnického a sociálního vzdělávání mladých lidí, když se je snažím nasměrovat tím správným směrem.
Radim Žárský, školní kaplan
„Kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“ (Lk 14,11) Ponížení je velmi nepříjemná, ale častá zkušenost. Ve výroku cítím příslib absolutní spravedlnosti, která není z tohoto světa. Cítím naději, že nás život vždycky může překvapit. Pro mne ten citát není jen o pokoře a skromnosti, které vzývá. Zdrojem povýšení nemusí být jenom arogance či pýcha. Povýšení může být i dané privilegii různého druhu. Citát mne naplňuje přesvědčením, že věci jsou v pohybu. Je varováním pro všechny, kteří byli povýšeni bez svého přičinění. Věci lidské nejsou tváří v tvář nejvyšším zákonům posledním slovem.
Eva Křížová, praktická teoložka
V den, kdy píšu tuto odpověď, hrajeme v Praze představení Rybáři, které vypráví příběh evangelia z trochu jiných úhlů pohledu. Ježíš tam mluví jen jednou, když doporučuje rybářům, aby vypluli na hlubinu (Lk 5,4). Co je to za radu po celonočním neúspěšném rybolovu? Připomíná se mi to, když se přistihnu demotivovaný po marném snažení při kreativní tvorbě nebo jiné práci a vidím, že se vyčerpávám úplně zbytečně a neefektivně na povrchu. Jinde ale Ježíš radí, aby rybáři hodili sítě na pravou stranu lodi (J 21,6). Takže v situaci, kdy se marně snažím o proniknutí do hloubky, mně toto pošťouchne: A nestačilo by se třeba jen otočit?
Jan Horák, herec
Nejvíce času jsem v sobě strávila s Ježíšovými slovy v podobenství o hřivnách (Mt 25,14). Dřív mě provokovalo, šetrného služebníka mi bylo na konci líto. Teď mu rozumím jinak a nacházím v něm motivaci. Vidím v podobenství pobídku nebýt v životě pasivní, využít života jako velkého daru. Nebát se a spoléhat se na Pána Boha. A i když to nevyjde, tak nejde o život. Investované peníze i čas se mohou ztratit, ale nic horšího nehrozí a navíc se poučím. Tak mám oči otevřené a do mnohého v životě skáču po hlavě.
Magdalena Stahrová, běžkyně
připravila Ester Karásková
foto: ARo