Živý betlém v Chrástu podpořil projekt Útočiště

13. září 2022
Živý betlém v Chrástu podpořil projekt Útočiště
13. září 2022 - Živý betlém v Chrástu podpořil projekt Útočiště

(ČB 1/2022) Na Štědrý den 2021 sehráli na farské zahradě v Chrástu místní ochotníci už po několikáté příběh o narození Ježíše Krista. Součástí Živého betléma byla letos benefice ve spolupráci s nadací Divoké husy pro projekt Útočiště místního evangelického sboru.

Vánoční příběh, putování Josefa s těhotnou Marií a jejich hledání noclehu v Betlémě, narození Ježíše v krmelci pro dobytek i andělské zjevení pastýřům pod širým nebem ztvárnili žáci z literárně dramatického oboru ZUŠ Chrást pod vedením Marcely Žandové Švejdové. Svatou rodinu zahráli manželé Dolejšovi s nejmladší dcerkou Barborkou ze sousední dýšinské farnosti. Na inscenaci se podíleli i další dospělí a děti a poklonit se narozenému Spasiteli se zpěvem koled přišli s pastýři místní i lidé z okolí.

Letos inscenaci Živého betléma doprovázela sbírka evangelického sboru v Chrástu pro projekt Útočiště. Jejím cílem je získat finanční prostředky pro přístavbu zdejší fary, která by měla ve dvou samostatných bytových jednotkách pomoci lidem, kteří hledají, podobně jako Josef s Marií, střechu nad hlavou – útočiště v náročné životní situaci.

Sbírku se rozhodla podpořit také nadace Divoké husy, která podporuje projekty, které pomáhají druhým, a zdvojnásobuje výtěžek beneficí. Výše částky na transparentním účtu, který evangelíci pro daný účel zřídili, by se tak díky darům měla brzy přehoupnout přes milion korun. O Velikonocích budou pro Útočiště konat sbírku také všechny evangelické sbory v ČR. Stavba, která vyjde zhruba na dva a půl milionu korun, by tak mohla začít již v příštím roce.

Více o projektu Útočiště zde

Karel Šimr