Země z nebe

26. prosince 2022

(ČB 12/2022) Šetrnější způsob, než jak si prohlédnout krajinu z nebe, by už snad byl o ní jen snít. Taková možnost se naskytla všem těm, kteří během září či října tohoto roku zavítali do kostela západního sboru ČCE v Plzni, který představoval výstavu fotografií Františka Plzáka s příhodným názvem: Země z nebe. Příhodným mám na mysli to, že se nebe dotýkalo nejen téma samotné výstavy, ale z duchovního pohledu i výstavní prostor sám.

Země z nebe
26. prosince 2022 - Země z nebe

Série krajinných fotografií, pořízených dronem z ptačí perspektivy, nabízela nevídanou podívanou pro širokou škálu diváků. Velkoplošné tisky nechali vyniknout nejmenším detailům, díky kterým si mohli i ti nejmenší návštěvníci výstavu zpříjemnit hledáním drobných živočichů, které se Františkovi na několika fotografiích podařilo zachytit. Příznivce abstrakce a nejednoznačného obsahu mohlo zase potěšit, jak snadno bylo možné na mnohých fotografiích oprostit oko od známého či zažitého vnímání krajiny. Prostoru pro vlastní interpretaci a imaginaci se meze tudíž rozhodně nekladly. Výstavu zahájily bohoslužby Ondřeje Pelara za hudebního doprovodu Es bandu a úvodního kurátorského slova Kristýny Černé. O výstavu se dále zasloužil také kurátor sboru Jiří Stočes, který ji zaštitoval od začátku do konce. 

Pro ty, kteří nestačili nebeskou výstavu v Plzni navštívit a tvorba Františka Plzáka by je i tak zajímala, je možnost navštívit jeho webové portfolio www.frantisekplzak.com nebo jeho facebookovou stránku František Plzák – Photo & Video.

Kateřina Černá
foto: František Plzák