Vzpomínka na Františka Gregora

4. října 2022

(ČB 9/2022) V letošním roce zastupitelstvo města Nový Jičín udělilo čestné občanství in memoriam profesoru Františku Gregorovi. Ocenění převzal jeho syn František Gregor ml.

Vzpomínka na Františka Gregora
4. října 2022 - Vzpomínka na Františka Gregora

Stalo se tak při příležitosti oslav 100 let Gymnázia v Novém Jičíně, u jehož zrodu jako jeden z prvních profesorů František Gregor stál a od roku 1921 až do roku 1935 zde vyučoval. S výjimkou období 1924–26, kdy vypomáhal se zřízením českého gymnázia v Mukačevu na Podkarpatské Rusi.

V roce 1918 byla v Novém Jičíně založena kazatelské stanice Českobratrské církve evangelické s mateřským sborem v Hodslavicích. Nedostávalo se však zkušených a obětavých organizátorů. To se změnilo, když se do města přistěhoval František Gregor, který se jako evangelík brzy ujal práce v kazatelské stanici a byl zvolen jejím předsedou. Aktivně se také účastnil ve městě politického a kulturního dění. Byl to zapálený vlastenec a snažil se sjednotit v Novém Jičíně českou menšinu, byl člen vedení Sokola a několik let i člen městského zastupitelstva. Ve volném čase se věnoval entomologii a v tomto oboru se vypracoval na mezinárodně uznávaného znalce. Soubor jeho sbírek hmyzu je dnes součást přírodovědných sbírek Národního muzea v Praze.

V Novém Jičíně František Gregor také poznal svou manželku, učitelku Marii Pokornou, a narodili se jim dva chlapci, Miroslav a František. V roce 1935 se František Gregor s rodinou přestěhoval do Brna, kde působil na reálném gymnáziu. V roce 1941 byl za účast v protinacistickém odboji zatčen gestapem a uvězněn v Mauthausenu, kde 25. května 1942 na následky nelidských podmínek zahynul.

Patřil k těm, na které nejen my, evangelíci v Novém Jičíně, vděčně a s úctou vzpomínáme.

Bohumír Večerek, FS Nový Jičín