Vzkaz ukrajinských rodin, ubytovaných v Chrudimi

16. září 2022

(ČB 7+8/2022) Dobrý den! Jsme z Ukrajiny! Oksana se synem Ivanem, Světlana se synem Kirilem a matkou Elenou, Olga s dcerou Dariou, Irina s dcerou Kristinou a synem Kirilem. 

Vzkaz ukrajinských rodin, ubytovaných v Chrudimi
16. září 2022 - Vzkaz ukrajinských rodin, ubytovaných v Chrudimi

Od začátku března 2022 žijeme všichni v Chrudimi v České republice. Ještě v polovině února jsme si ani nedokázali představit, že budeme žít v této zemi. Všichni jsme žili na Ukrajině se svými rodinami. Pracovali jsme tam, dělali si plány do budoucna v naší zemi – na Ukrajině. 

Jeden den – 24. února 2022 – změnil naše životy, naše rodiny, naše plány a naše sny. V tento den začala v naší zemi válka. Rusko svrhlo na naši zemi, na naše města, obce a vesnice desítky leteckých bomb a nadále naše města bombarduje a naše lidi zabíjí. 

Jsme vděčni české vládě, která Ukrajincům v této těžké době pomáhá. Také jsme neskonale vděčni českému lidu, díky kterému cítíme v České republice podporu a pochopení. 

Zvláště děkujeme paní Anně Lavické, farářce chrudimského sboru Českobratrské církve evangelické, všem farníkům sboru (včetně Nory Gregorové a Jana Blažka) za jejich pohostinnost, laskavost, pozornost, ochotu pomoci. Všichni pro nás hodně udělali a stále dělají. 

Nedělní kázání jsou pro nás překládána do ukrajinštiny. Modlí se za naše rodiny a naši zemi. 

Poskytují nám pomoc s bydlením, oblečením, jídlem, prací, s léky, vzděláním a volným časem. Pořádají zábavné programy, organizují výlety a obecně dělají vše pro to, abychom se cítili pohodlně. 

Snaží se nás odvést od těžkých myšlenek, rozveselit nás písněmi a modlitbami. Ve slovech a činech těchto lidí je hodně laskavosti, vřelosti, upřímnosti a síly. Pomáhají nám, jak jen mohou. Vždy budeme vzpomínat a budeme vděčni, že jsme byli přijati jako rodina! 

My Ukrajinci stojíme za světovým mírem! Ať ani jedna země nepocítí bolest, násilí na dětech a ženách, zkázu a smrt! Ať je mír a přátelství na celém světě! Díky moc! 

Iryna Klimenko