(ČB 1/2024) Toto slovo mi leží na srdci v trochu jiném významu, než je běžně používáno. Tentokrát tedy ne ve smyslu „buďte vítáni“, ale buďte těmi, kdo vítají. Jak to udělat, aby se lidé cítili ve společenství sboru vítáni?
Toto číslo Českého bratra hovoří o rozumu a citu. Lidé by měli získat poučení i prožitek. „Rozum a cit“, „mozek a srdce“ – a žaludek je vosk? Prostor k sdílení po bohoslužbách je jistě pro řadu účastníků neméně důležitou součástí neděle a tady jim něco do žaludku může jen pomoci.
Káva, čaj… co k tomu? Společný oběd je výtečná věc, ale to už je laťka hodně vysoko. Na druhé straně pomyslného spektra je možno prostě nakoupit nějaké buráky, chipsy… Mezi tím se inciativě meze nekladou – ale aspoň pár nápadů, co nedá moc práce, šneci z listového těsta či štrůdl – to vypadá rozhodně lépe než slané tyčinky. Když už něco koupit – co třeba humus a k němu na hranolky nakrájená zelenina?
Pomazánka z tatarky / majonézy /, jogurtu, a pak už jen přidat:
A od Markét Pincové osvědčený recept na perník (jako odměrku použijte 250 ml hrnek):
poleva
Troubu předehřejeme na 180° C. Plech 35 x 25 cm vyložíme papírem na pečení.
V jedné míse smícháme obě mouky, cukr, prášek do perníku, vanilkový cukr, kakao, skořici a dáme stranou. V druhé míse rozšleháme metličkou mléko, vejce a olej. Obě směsi smícháme dohromady, dobře promícháme a nakonec přidáme rybízovou marmeládu. Opět promícháme, aby vzniklo hezké hladké těsto, které pak nalijeme na plech, postříkáme lehce rozprašovačem s vodou.
Perník vložíme do trouby a pečeme cca 25 minut.
Poleva: hořkou čokoládu nalámanou na kousky zalejeme 3/4 kelímku smetany ke šlehání a dáme 2x na 30 sekund do mikrovlnné trouby.
Jaroslav Pechar
pexels.com