Vítejte!

7. února 2024

(ČB 1/2024) Toto slovo mi leží na srdci v trochu jiném významu, než je běžně používáno. Tentokrát tedy ne ve smyslu „buďte vítáni“, ale buďte těmi, kdo vítají. Jak to udělat, aby se lidé cítili ve společenství sboru vítáni?

Vítejte!
7. února 2024 - Vítejte!

Toto číslo Českého bratra hovoří o rozumu a citu. Lidé by měli získat poučení i prožitek. „Rozum a cit“, „mozek a srdce“ – a žaludek je vosk? Prostor k sdílení po bohoslužbách je jistě pro řadu účastníků neméně důležitou součástí neděle a tady jim něco do žaludku může jen pomoci.
Káva, čaj… co k tomu? Společný oběd je výtečná věc, ale to už je laťka hodně vysoko. Na druhé straně pomyslného spektra je možno prostě nakoupit nějaké buráky, chipsy… Mezi tím se inciativě meze nekladou – ale aspoň pár nápadů, co nedá moc práce, šneci z listového těsta či štrůdl – to vypadá rozhodně lépe než slané tyčinky. Když už něco koupit – co třeba humus a k němu na hranolky nakrájená zelenina? 

Pomazánka z tatarky / majonézy /, jogurtu, a pak už jen přidat:

  • 1 hermelín + 10 dkg strouhaného sýra + 10 dkg salámu + dvě až tři vejce + okurka, cibule 
  • krabí tyčinky + cibule, okurka, citron
  •  tvaroh + křen či česnek (či obojí)
  • červená řepa (vařená / syrová) nastrouhaná na jemno + cibulka + tvaroh
  • krájený ananas + tvaroh + 10 dkg šunky neb salámu + 1 strouhaná kyselá okurka i se šťávou

A od Markét Pincové osvědčený recept na perník (jako odměrku použijte 250 ml hrnek):

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • 20 g kypřícího prášku do perníku
  • 8 g vanilkového cukru
  • 3 Ižíce kakaa holandského typu
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce rybízové marmelády

poleva

  • 200 g smetany ke šlehání (31 %)
  • 150 g hořké čokolády (73 % kakaa)

Troubu předehřejeme na 180° C. Plech 35 x 25 cm vyložíme papírem na pečení. 
V jedné míse smícháme obě mouky, cukr, prášek do perníku, vanilkový cukr, kakao, skořici a dáme stranou. V druhé míse rozšleháme metličkou mléko, vejce a olej. Obě směsi smícháme dohromady, dobře promícháme a nakonec přidáme rybízovou marmeládu. Opět promícháme, aby vzniklo hezké hladké těsto, které pak nalijeme na plech, postříkáme lehce rozprašovačem s vodou.
Perník vložíme do trouby a pečeme cca 25 minut.
Poleva: hořkou čokoládu nalámanou na kousky zalejeme 3/4 kelímku smetany ke šlehání a dáme 2x na 30 sekund do mikrovlnné trouby.

Jaroslav Pechar
pexels.com