Světlo pro Děčín

27. března 2023

(ČB 3/2023) Copak to zase vymysleli? Nemají tam snad elektřinu a musí večer chodit s baterkou? To jistě ne. 

Světlo pro Děčín
27. března 2023 - Světlo pro Děčín

Na ulicích máme veřejné osvětlení a doma stačí otočit vypínačem. Ale tady na severu Čech čelíme jiné tmě. Jen maličko je těch, pro které jsou pravda, právo a demokracie hodnoty, za které je třeba se zasadit. Věřte, že to je horší než chodit s čelovkou. Rezignace je hluboce zakořeněna a prorostlá celou společností. A tak není divu, že se prostor vstřícně otevírá populistickým a extrémistickým názorům. Proti je jen hrstka statečných. Ale náš sbor tomu nechce přihlížet s rukama v klíně. Děčín potřebuje světlo, které povzbudí ty, kterým to není jedno a snad zorientuje i ty, kteří dosud tápou. Rozhodli jsme se vystoupit z příjemné anonymity a jako českobratrští evangelíci přinést městu trochu světla demokratických hodnot. Jak to udělat? Řadu let už veřejně připomínáme před magistrátem Den památky obětí komunistického režimu a v kostele Den památky Jana Palacha. Mezi členy sboru se také našli nejdůležitější organizátoři a příznivci akcí Milionu chvilek. Uvědomili si, že město nemá důstojné místo, které by svítilo do tmy. 

Palach_16-01-22__22_of_38_

Před čtyřmi roky se staršovstvo začalo zabývat myšlenkou zřídit u kostela památník Janu Palachovi a Janu Zajícovi, který by zářil do tmy lhostejnosti a připomínal jejich odvahu vnést světlo vlastní oběti do společnosti. 

Oslovili jsme bratra architekta Davida Vávru, který vytvořil návrh. Staršovstvo i sborové shromáždění rozhodli: ano, stojíme o to! A tak v Teplické ulici na opěrné zdi dvouramenného schodiště kostela by měl být v lednu 2024 odhalen interaktivní památník Jana Palacha a Jana Zajíce ze skla a světla. 

Projekt jsme představili letos při pietní události, která smutné výročí připomíná. V naší tradici naprosto bezkonkurenční i když stále diskutovaný čin byl jasným apelem, směrovaným k občanské společnosti, který si kladl za cíl vyzdvihnout základní hodnoty, na kterých stojí v moderních dějinách naše společnost. Věříme, že odkaz Jana Palacha a Jana Zajíce zazáří do děčínské tmy. Více se dozvíte na https://decin.evangnet.cz/jan-palach/.

Děkujeme za vaši případnou podporu.

Tomáš Matějovský

foto: archiv FS Děčín

banner FR (1)