Světlo pro Děčín se rozzářilo

6. března 2024

(ČB 2/2024) V úterý 16. 1. 2024, symbolicky přesně v den 55. výročí sebeupálení Jana Palacha, v prostoru před evangelickým kostelem v Děčíně se konalo slavnostní odhalení nového pomníku, který má právě oběť Jana Palacha, ale také Jana Zajíce, připomínat.

Světlo pro Děčín se rozzářilo
6. března 2024 - Světlo pro Děčín se rozzářilo

Záštitu nad projektem převzali předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, senátor pro Děčínsko Zbyněk Linhart, emeritní děkanka Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Michaela Hrubá a synodní rada Českobratrské církve evangelické.

„Od začátku jsme chtěli památník u kostela. Církev a sbor jsou tady od toho, aby do světa zvěstovali Boží Lásku ve skutcích věřících a vyznávajících křesťanů. Kristův příkaz lásky k Bohu a k bližnímu nás k tomu přímo zavazuje. Oběť životů obou mužů je naplněním tohoto závazku. Památník nemohl stát jinde,“ tvrdí místní farář Tomáš Matějovský. „Konkrétní umístění na zdi kostela nebo na pozemku kolem něj jsme už nechali na rozhodnutí bratra architekta Davida Vávry.“ Ten si vybral opěrnou zeď vstupního schodiště, která je v úrovni Teplické ulice. „Hledali jsme umělce, který přijme tento úkol jako osobní výzvu. Oslovit bratra Vávru, to byla jasná volba. A povedlo se to!“

Děčínské pozdravil předseda Senátu, synodní senior i zahraniční hosté

Projekt „Světlo pro Děčín“ a jeho příprava s sebou přinesly velkou finanční náročnost. Sbor proto otevřel už minulého roku veřejnou sbírku. I přes obětavost dárců by však veškeré náklady nepokryla, sbor proto hledal i jiné zdroje. „Zároveň jsme oslovili firmy, Ústecký kraj a město Děčín. Velkou podporu poskytla také naše církev prostřednictvím DaRP. Děčínský sbor samozřejmě přispěl také. Na místě je poděkovat všem, kteří nás podpořili,“ říká děčínský farář. 

Památník společně odkryli autor David Vávra a předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Jan Palach je symbol něčeho, na co bychom neměli zapomínat. (…) Je úžasné, že jste se v místě, které nemá s Palachem ani Zajícem historicky nic společného, do něčeho takového pustili, protože to, po čem volal Jan Palach, potřebujeme ke spokojenému životu všichni,“ uvedl Miloš Vystrčil.

DSC_6175

Slavnosti se zúčastnila řada vzácných hostů. Přítomni byli zástupci města v čele s primátorem Jiřím Andělem, pozvání přijali také hosté ze sousedního Saska – mezi nimi např. Bettina Westfieldová, předsedkyně synodu saské evangelické církve. 

Za synodní radu se odhalení památníku účastnil synodní senior Pavel Pokorný, který v kostele vedl společnou modlitbu. V jejím závěru zazněla prosba: „Požehnej tomuto místu, tomuto děčínskému pomníku dvou Janů, požehnej všem kolemjdoucím, ať odtud berou inspiraci a sílu.“ 

Hudebně slavnostní okamžik doprovodil písničkář Bohdan Mikolášek. Na místě zazněla mj. píseň Ticho, která patří mezi Mikoláškovy nejznámější a která vznikla tenkrát právě jako reakce na čin Jana Palacha: „Oheň světlo dým / a krátký život s ním / hořely dlouho a hořet budou dál. / Plamen cizích vin / a já dobře vím / jako vy tu zprávu: / zemřel živý člověk / a mrtví zůstali žít.“

Hvězda nad kostelem

Autor památníku, architekt David Vávra, je sám také člen Českobratrské církve evangelické. Pro Děčínské navrhl stélu, která je nahoře zakončena hlavicí ve tvaru hvězdy. „Je pro mě symbolické, že díky oběti Krista jsme svobodní. A svobodu máme i díky Palachovi,“ uvedl Vávra.

Objekt je navíc koncipován jako interaktivní. Po stranách stély jsou totiž dotykové plochy ve tvaru lidské dlaně, které umožňují symbolické propojení s oběma Jany. Pokud návštěvník přiloží svoji dlaň na dotykovou plochu, stéla se rozzáří jinou barvou. 

O podobě památníku měl prý autor jasno od začátku. „Chtěl jsem udělat interaktivní památník, ve kterém by nebyla lhostejnost a patos, ale naopak hravost a radost. Hra je totiž projevem demokracie. Totalita přikazuje,“ přiblížil David Vávra. V původním návrhu měla být ovšem stéla zakončena symbolem srdce či plamene. 

DSC_6296

Užitý materiál je kombinace plechu a spékaného (tzv. fusingového) skla, s nímž autor rád pracuje. Charakteristické je svojí strukturou, ale také odolností. „Kdybych vám řekl, že je pevnější než plech, tak mi asi neuvěříte. Ale když má nějakou povrchovou úpravu, tak je v podstatě nerozbitelné.“ 

Křesťané by neměli zapomínat „svítit“

Místní farář Tomáš Matějovský se domnívá, že připomínat oběť obou Janů je důležité, a to i v místech, která nejsou s danými osobnostmi přímo historicky spjata. Jejich odkaz je totiž především hodnotový, a tedy univerzální. „Přímá souvislost s oběma Jany a naším sborem a městem neexistuje. Ale děčínský sbor se rozhodl přijmout odkaz jejich činů. Chtěli jsme památníkem připomenout skutek dvou lidí našeho národa a v případě Jana Palacha i naší církve, kteří za svobodu a pravdu obětovali svůj život. Památník nám všem má být připomínkou, že tyto hodnoty jsou křehké, lehce zaměnitelné za hodnoty úplně jiné, a mnohým jsou pravda, láska k Bohu a bližnímu trnem v oku,“ říká.

Památník stojí na pomezí církevního a veřejného prostoru, je tedy nasnadě otázka, bude-li také působit jako symbolický spojovací článek mezi evangelickým sborem a širokou veřejností. Odpověď přinese teprve budoucnost. Zatím se sbíhají první ohlasy. Podle faráře Matějovského jsou smíšené. „A to je dobře, protože má nejen připomínat, ale také trochu provokovat jak nás křesťany, abychom nezapomínali svítit, tak veřejnost, aby si připomínala, že důležité hodnoty je třeba chránit a pečovat o ně. Snad tento artefakt pomůže k lepšímu vnímání našeho sboru a církve na veřejnosti. Ale to ukáže teprve čas.“

Adéla Rozbořilová