Školákům od srdce

26. října 2023

(ČB 10/2023) Diakonie provedla interní šetření, z něhož vyšlo, že pro 85 procent rodin s malými dětmi, které využívají diakonickou pomoc, jsou náklady spojené se začátkem školního roku neúnosné. 

Školákům od srdce
26. října 2023 - Školákům od srdce

Penály, pastelky, výtvarné potřeby, sešity, školní brašny jsou mimo jejich finanční možnosti. Vzhledem k inflaci a turbulentním cenám energií se jejich situace zlepšovat nebude, spíš naopak. Ostatně podle horních odhadů je v Česku ohroženo chudobou až 250 000 dětí. 

Proto vznikla sbírka s názvem Školákům od srdce. A pomoc probíhala následovně: první víkend v září, těsně před začátkem školního roku, se otevřela v 97 prodejnách obchodního řetězce Tesco po celé republice sběrná místa. Dobrovolníci z organizací, které pomáhají dětem v nouzi, tady přijímali od dárců školní pomůcky a ty pak předávali přímo potřebným. Shromáždilo se tak 100 000 školních pomůcek a díky tomu mohlo 13 000 dětí nastoupit do školy s výbavou, kterou by si jejich rodiny těžko mohly dovolit. 

Pomoc uvítala například pětadvacetiletá paní Jarmila, která se stará o své čtyři mladší sourozence. Její rodina prošla vážnou krizí; matka ztratila o děti zájem, otec odešel za hranice. Čtyři mladší bratři paní Jarmily dočasně našli zázemí v Diakonii, v zařízení pro děti v krizi. Jarmila se rozhodla, že se o své sourozence postará, i když byla sama bez prostředků. Nastoupila do práce v továrně za městem, kam každý den dojíždí, našla si i byt. Jenomže našetřit za takové situace na školní pomůcky pro čtyři malé kluky pro ni nebylo možné, a tak ji sbírka Školákům od srdce zbavila obrovské tíže. 

Spolu se středisky a školami Diakonie se na sbírce podílela celá řada dalších organizací od celostátních až po lokální. Ruku k dílu přiložili kolegové z Charity, z Člověka v Tísni nebo žáci brněnské evangelické základní školy Filipka. Velkou podporou byla účast televize Nova, která se postarala nejen o celostátní propagaci, ale poskytla i dobrovolníky, přispěla organizací a financemi. Na centrále Diakonie pak spočívala hlavní práce – zajistit, aby se všude našlo dost dobrovolníků a organizací schopných doručit školní pomůcky potřebným. Což se povedlo. Zúčastnilo se 120 různých organizací, které pomáhají rodinám a dětem v nouzi.

Sbírka školákům od srdce se letos konala podruhé. V loňském roce pomohla 6 730 školákům, kterým pracovníci Diakonie předali více než 45 000 školních pomůcek. 

Pomáhat dětem z rodin v nouzi je možné celoročně. Diakonie svou finanční sbírkou podporuje děti ohrožené chudobou. Zajišťuje jim tak jinak nedostupné kroužky, tábory, doučování, školní výlety či další aktivity, které jsou součástí života běžných rodin. Do této finanční sbírky již dárci věnovali více než 13,5 milionu korun.

Adam Šůra
foto: skolakumodsrdce.cz, facebook Filipka