Shit happens

13. září 2022

(ČB 2/2022) Milovníci Forresta Gumpa vzpomenou obstarožního hipíka, který chce po běžícím Forrestovi nápad na dobrý slogan. Než se běžec vzmůže na odpověď, je tazatelem upozorněn, že vyšlápl fakt velký psí exkrement. No – to se stává… Francouzštináři si ve stejné souvislosti spíše povzdechnou „c'est la vie“, čtenáři Kurta Vonneguta „haj hou“. 

Shit happens
13. září 2022 - Shit happens

Historici se dohadují, kde se tahle vazba objevila poprvé (pohybujeme se v první půlce šedesátých let minulého století), osobně považuji za mnohem zajímavější kampaň kalifornských seismologů z roku 2007 shit happens. V ní radili obyvatelům této (zemětřesením tak často sužované) země, jak přišroubovat nábytek k podlaze. Protože zemětřesení se prostě děje. C'est la vie, haj hou.

Kdo by neznal tu vtíravou otázku „proč?!“ Najít nějaké vysvětlení, příčinu, důvod. Jenže někdy prostě fakt shit happens. V samé podstatě zla je, že žádné vysvětlení, příčinu a důvod nemá. Vedle bambiliónu zel, kde dohledáme padoucha, nám tu trčí „jobovky“, zprávy o zlu, kde žádné vysvětlení nemáme. 

Jasně, že je hledáme! I ten Job ho hledal. Nakonec si dává ruku na ústa a smiřuje se s tím, že tohle je nad jeho možnosti. Hledali i učedníci, když potkali slepého od narození (Jan 9): „Mistře, kdo se prohřešil, že se ten člověk narodil slepý? On sám, nebo jeho rodiče?“ 

Ježíšova odpověď je tak trochu shit happens – ale nezastaví se na tom. U zla možná neznáme příčinu, ale určitě známe následek: Zkus s tím něco udělat. 

Shit happens, c'est la vie, haj hou – to je krok číslo jedna. Zlo tu je a my víme starou belu, kde se vzalo. No tak přestaň dumat a něco udělej! Otři botu o trávník, přišroubuj nábytek – jako Ježíš uzdravil toho slepého. Skutky Boží se v tomto světě zjevují ne tím, že pochopíme příčiny zla, ale tím, že odstraníme (či aspoň zmírníme) jeho následky.

Jaroslav Pechar

foto: pexels.com