Sázavský sbor hostil seminář pastoračních pracovníků

16. září 2022

(ČB 7+8/2022) Na přelomu května a června se konal seminář pastoračních pracovníků. Sešli jsme se v Sázavě, v tichém prostředí aktivního sboru, kde se doplňuje práce farářky, pastorační pracovnice, kurátora a celého staršovstva.

Sázavský sbor hostil seminář pastoračních pracovníků
16. září 2022 - Sázavský sbor hostil seminář pastoračních pracovníků

Obětavé přijetí sestry farářky Alžběty Hatajové, která o nás pečovala po všech stránkách, nás ubezpečilo o darech Ducha svatého. Ve svém úvodním zamyšlení nám sestra farářka připomněla, jak mnoho od něho přijímáme. Také bratr kurátor nám věnoval svůj čas a seznámil nás s činností ve sboru i s plány do budoucnosti.

Sešli jsme se v počtu jedenácti pastoračních pracovníků, k tomu dva faráři a jeden pracovník ústřední kanceláře. První téma semináře se nazývalo Manipulativní komunikace, to druhé pak Lidé s psychickým onemocněním. O úskalích manipulativní komunikace promluvil farář Miroslav Erdinger. O psychiatrických diagnózách a o své práci hovořila psychiatrička MUDr Daniela Chladilová ml. Třetí den semináře jsme navštívili komunitní centrum pro drogově závislé ve Žďáru nad Sázavou, kde jsme se seznámili s neziskovou organizací Kolpingovo dílo, která se podle svého zakladatele snaží reagovat na aktuální potřeby a problémy společnosti a pomáhá lidem hledat východiska ze složitých životních situací. V úterý v podvečer nás přišli pozdravit dva členové synodní rady, během rozhovoru jsme sdíleli svoje postřehy a požadavky v rámci vzdělávání a péče o pastorační pracovníky. Každé takové setkání nás obohacuje.

Za možnost setkávat se v rámci semináře dvakrát v roce jsme vděčni našemu církevnímu ústředí. Je to příležitost k vzdělávání, k sebereflexi, k načerpání nových impulzů.

Seminář pastoračních pracovníků se může stát vítanou pomocí všem zúčastněným. Budeme rádi, když jej budou vyhledávat všichni pastorační pracovníci a když je k tomu staršovstvo, faráři a senioři vybídnou. 
Jsme vděčni, když ve svých sborech zahrnujete i pastorační pracovníky do svých přímluvných modliteb. Těšíme se na setkání v říjnu v jiném sboru ČCE.

Daniela Chladilová st., pastorační pracovnice FS Vanovice

foto: Benfoto