Řešení grantových projektů na rok 2024 zahájeno

26. října 2023

(ČB 10/2023) Sotva začal nový školní rok 2023/2024, v několika místech naší církve se již může začít s řešením grantů na rok 2024. Prostřednictvím těchto grantů, pro které se v naší církvi ujal název „darp“ (zkratka pro diakonické a rozvojové projekty), je poskytována podpora na vybrané projekty sborů již od roku 2017.

Řešení grantových projektů na rok 2024 zahájeno
26. října 2023 - Řešení grantových projektů na rok 2024 zahájeno

Za tu dobu grantový systém prošel řadou větších i menších změn. V letošním roce bylo nejviditelnější změnou přesunutí období pro podávání žádostí již na jarní měsíce, a proto bylo umožněno začít s řešením schválených projektů již od začátku října. V té době se již předpokládalo vyhodnocení podaných žádostí a schválení těch, které splňovaly předepsané podmínky.

I když byl posunut termín pro podávání žádostí na jaro, žadatele to neodradilo. Bylo podáno celkem 46 žádostí ve všech třech aktuálních výzvách – Rozvoj sborů, výchova a vzdělávání, Diakonická práce a Sbory a životní prostředí. Všechny žádosti byly v průběhu léta vyhodnoceny grantovou komisí. Tak mohla synodní rada již 19. září schválit žádosti, které ji byly komisí navrženy. Ve výsledku bylo na rok 2024 schváleno řešení 36 grantových projektů ve výši alokace prostředků 6 475 910 Kč. Z toho osm projektů je dvouletých, se schválenou podporou v roce 2025 ve výši 1 280 300 Kč. Největší počet schválených projektů, celkem 24, je ve výzvě Rozvoj sborů s podporou 4 388 400 Kč. Ve výzvě Sbory a životní prostředí bylo schváleno devět projektů s podporou 1 412 195 Kč a ve výzvě Diakonická práce tři projekty s podporou 675 315 Kč.

Seznam schválených projektů je zveřejněn na webových stránkách ústředí církve (https://ustredicce.e-cirkev.cz). Zde zmiňuji jen několik příkladů, které byly grantovou komisí velmi dobře hodnoceny. Jsou to například: Otevřená farní zahrada (FS v Brandýse nad Labem), Knihovnička Sudické školy (církevní MŠ a ZŠ v Sudicích), Otvíráme Útočiště (FS v Chrástu u Plzně) nebo Fotovoltaická elektrárna (FS v Ratiboři u Vsetína). Inspirativních projektů se ale mezi žádostmi objevilo víc. Doufám, že se o některých z nich dočteme i na stránkách tohoto časopisu.

Za zmínku stojí uvést ještě pár slov o neschválených žádostech. Grantová komise nedoporučila podpořit deset žádostí. Důvodem bylo často, že projekt byl nedostatečně popsán, a tak nemohl být objektivně posouzen. Na to by měli myslet všichni budoucí žadatelé. Nestačí přijít s bohulibým nápadem. Když je totiž žádost napsána tak stručně, že hodnotitel téměř neví, co je vlastně předmětem žádosti, co s tím má dělat? Především ve výzvě Sbory a životní prostředí jsou přílohy s technickým popisem a rozpočtem podstatným zdrojem informací pro hodnocení žádosti. Další chybou je také to, že cíl projektu prostě neodpovídá zaměření konkrétní výzvy. Z toho důvodu bylo zamítnuto například několik žádostí škol Evangelické akademie. Výzvy jsou ale napsány tak, aby co nejvíc motivovaly a podporovaly naše sbory k rozvoji. Snad bude časem také vyhlášena samostatná výzva na podporu našich škol.

Vladimír Zikmund