Recenze: Živý vztah s Bohem může mít každý

4. května 2023

(ČB 4/2023) Brněnské nakladatelství Cesta se rozhodlo oslovit tým tvůrců rozhovorového podcastu „Bez filtru“, aby vytvořil knihu rozhovorů. Ti si k nim přizvali pět hostů, kteří vnáší Boha do veřejného prostoru, mimo kostely.

Recenze: Živý vztah s Bohem může mít každý
4. května 2023 - Recenze: Živý vztah s Bohem může mít každý

Sprejera, hospodského, moderátorku, kadeřníka a bývalého vězně. Ale nakonec s nimi o jejich práci mluvili spíš jen tak mimochodem; do popředí vystupuje především autentický vztah s Bohem. Každý z hostů nám umožňuje nahlédnout do intimních způsobů, kterými svou víru prožívá a s Bohem hovoří. Diskutuje s ním, vyčítá mu, děkuje a někdy jen s důvěrou čeká, co on na to.

Tým autorů spolu původně tvořil podcast „Na Dřeň“ na radiu Proglas. Nyní navazuje právě pořadem „Bez filtru“, ve kterém se nebojí otvírat i (v církvi) kontroverzní nebo palčivá témata. Právě teď si třeba můžete poslechnout jejich seriál //Když celibát bolí//. Umějí pokládat otázky, které jdou na hloubku, a tak vést právě rozhovory otevřené a „bez filtru“. 

Kniha začíná rozhovorem Anežky Wiewiorkové s Janem Špilarem, jáhnem a kadeřníkem. To, že je dnes právě kadeřník a jáhen, sám neplánoval, v rozhovoru proto popisuje, jak ho na jeho složité životní cestě Bůh provázel a připravoval. V kadeřnictví se Janu Špilarovi lidé svěřují do péče. A Bůh je tu, jak on říká, přítomen stejně jako kdekoli jinde.

Ondřej Havlíček vedl s rozhovor s redaktorkou Rádia 7 Lucií Endlicherovou, která se otevřeně svěřila s tím, jaké je být „single“, když vás „Bůh stvořil se srdcem manželky a matky“, a jaká byla její cesta k víře, že je pro Boha výjimečná, přestože si nesla zranění nechtěného dítěte.

kadas-mana-pet-rozhovoru-o-bohu-mimo-kostely

Alžběta Havlová mluvila se svým hostem Zdeňkem Papouškem například o tom, jak vnášel Boha během svého mandátu do Senátu a jak ho teď vítá v rozhovorech ve své hospodě U Pana Župana. Když ho Alžběta poprosila, zda by se s ní pomodlil v jazycích, jeho modlitbu otvírala právě slova „kadas mana“.

S Matějem Novým vedla rozhovor Marie Moreno. Především o jeho obrácení ve vězení a současné službě bezdomovcům, ale také o tom, jaké je zamilovat se do Pána Ježíše a svěřit mu nejen stmelování rozpadlého manželství, ale třeba i vedení při opravě sifonu pod umyvadlem.

S výtvarníkem a streetartistou Timem si povídala Hana Strašáková. Mluvili o tom, jak se Timo cítí v katolické církvi nebo proč by někdy nechal radši Boha doma na poličce. „Úvah o Bohu jsem naprndal hodně, ale nejdůležitější je najít si čas na přímej rozhovor s ním,“ říká Timo. 

Svými slovy to různě zdůrazňují všichni respondenti. V rozhovorech svědčí o tom, že každý z nás má možnost žít v živém vztahu s Bohem. Protože jak píše editorka knihy Hana Kašpárková: „Duchovní povolání není jen zasvěcený nebo řeholní život, duchovní povolání je každý život.“

Sára Konvalinková
foto: pexels.com


Kolektiv autorů Bez filtru: Kadas mana. Pět rozhovorů o Bohu mimo kostely. Brno, Cesta 2022, 208 s.