Recenze: Šoupat se směrem k otci

28. února 2023

(ČB 2/2023) Jak vstoupit s dětmi do příběhu? Malým dětem příběhy vyprávíme nebo čteme a k tomu si prohlížíme obrázky. Pracujeme s hlasem, s očima, na něco se dítěte zeptáme.

Recenze: Šoupat se směrem k otci
28. února 2023 - Recenze: Šoupat se směrem k otci

 Sledovat můžeme spoustu hraných či animovaných filmů, malé děti si je mnohdy v mobilu rodičů najdou i samy. Někdy i s dětmi zůstaneme „vně“, posloucháme nebo sledujeme, že se „někde něco děje“, někdy nás ale příběh chytne, vžijeme se do situace, ocitneme se „uvnitř“. Jsme v lodi, která se kymácí v bouřce, třeseme se zimou, cítíme se být sami, buší nám srdce… Jindy se před námi na hostině stůl prohýbá pod množstvím dobrot a sbíhají se nám sliny…. Nebo jsme naštvaní, že je něco strašné nespravedlivé…

Jak se to stane, že jsme najednou uvnitř? Dobrý vypravěč probudí fantazii, pomůže přiměřená rekvizita nebo obrázek. A když se ještě můžu příběhu dotknout, spolu s postavou se pohnout z místa, odcestovat (ze středu knížky až ke kraji), převléct šaty, když mohu otevřít dveře do domu a nahlédnout dovnitř… Šance na to, že příběh bude i o mně, je mnohem větší. 

516954_big

Takovou živou knihu mám nyní před sebou a její autor je farář a ilustrátor Zdeněk Šorm. Na obálce čteme: „Je to jedno z nejznámějších biblických podobenství, které mohou děti na každé stránce rozehrát a které je svým otevřeným koncem vybízí k dotvoření. Pro děti od tří let.“ Knížka je leporelo s pohyblivými prvky, na každé stránce mohu obrázek nějak změnit, posunout nebo otevřít. Vydalo ji nakladatelství Eman. Na rozdíl od mnoha takovýchto dětských knih nebyla vytištěna v Číně, ale u nás.

Podobenství známé pod názvem „o marnotratném synu“ může mít názvy různé, „O dvou bratrech“ nebo „o milosrdném otci“ například. Tato kniha Zdeňka Šorma se jmenuje Otec a bratři aneb o radosti. V tomto podobenství je hodně pohybu. Mladší syn dostane peníze a odchází. Dost toho prožije, klesne na nepříjemné dno k prasatům, ale hledá a nachází cestu zpátky. Krásná je v knize dvoustrana s možností posunu syna a otce k sobě. Pohyblivé obrázky umožní šoupat syna k otci, ale také šoupat otce k synovi. Jen tím pohybem obou postaviček se umožní setkání nablízko. Tak nějak si představuji setkávání s Pánem Bohem. Jdeme k sobě oba.

Poslední dvojstrana knihy znamená pozvání do domu. Na levé straně je dům s otevíracími dveřmi. Když dveře otevřeme, silueta domu je prázdná. Bílá tabula rasa. Nad domem svítí slunce. Co s tím prázdným domem? To se dočteme na sousední stránce: „ A jak to dopadlo? To je na vás. Pokud nechcete žárlit, ale máte z toho návratu radost, tak se do otcova domu nakreslete.“
Přijmete pozvání?

Lenka Ridzoňová


Zdeněk Šorm: Otec a bratři aneb o radosti. Praha, Eman 2022, 14 barevných stran formátu 20 × 20 cm.