Reakce vedení církve na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

7. února 2024

(ČB 1/2024) Ve čtvrtek 21. 12. 2023 se stala v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha tragická událost, při níž zahynulo 14 lidí. 

Reakce vedení církve na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy
7. února 2024 - Reakce vedení církve na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Jak se později potvrdilo, jedna z obětí patřila do jednoho ze sborů Pražského seniorátu, který informaci zveřejnil na sociálních sítích. S ohledem na rodinu a pozůstalé identitu oběti přesněji neuvádíme. 

Českobratrská církev evangelická vydala týž den toto prohlášení:

V dnešních odpoledních hodinách došlo v objektu Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze na Palachově náměstí ke střelbě. Útočník za sebou zanechal mrtvé a zraněné. Dnešní den, 21. prosinec 2023, bude patřit k nejtemnějším dnům našeho života. Při střelbě v centru Prahy, na Filosofické fakultě zahynulo nejméně 14 lidí, převážně mladých, a řada dalších byla raněna. Nejen hlavní město, ale celá společnost je tím zasažena a otřesena.

S pohnutím a bolestí myslíme zvláště na blízké a rodiny zastřelených a zraněných. Také na ty, kdo se ocitli v bezprostředním ohrožení, hledali úkryt, prožívali bytostný strach a nesou si s sebou tuto traumatizující zkušenost.

Jsme vděčni za nasazení a službu policistů, zdravotníků a psychologů, kteří zastavují postup zla a usilují o omezení jeho následků.

Trápí nás, že v naší společnosti již delší dobu narůstá napětí, panuje nervozita, projevuje se slovní agresivita, která snadno přeroste v činy. Tomu se může každý z nás bránit tím, že nebude podléhat neklidu a hněvu, ale bude usilovat o vzájemnou úctu a pochopení, pamatovat na solidaritu.

Kéž nám jsou nastávající svátky připomínkou toho, že i do nepokojného světa může vstoupit Pokoj, který převyšuje každé lidské pomyšlení.“

V souvislosti s touto tragédií se v sobotu 23. prosince v kostele sv. Martina ve zdi konalo ztišení za oběti tohoto útoku. Shromáždění společně vedli synodní senior Pavel Pokorný, děkan Evangelické teologické fakulty Jan Roskovec a senior Pražského seniorátu Matěj Opočenský. 

Tento den byl současně usnesením vlády ČR stanoven jako den státního smutku. Ve 12:00 se po celé zemi rozezněly zvony, a to i ty ve věžích evangelických kostelů.

ARo