Radostný pobyt penzistů v Bělči

28. listopadu 2023

(ČB 11/2023) Poslední srpnový týden byl na Táboře J. A. Komenského v Bělči nad Orlicí ve znamení radostného Pobytu penzistů ve společenství s Kristem. 

Radostný pobyt penzistů v Bělči
28. listopadu 2023 - Radostný pobyt penzistů v Bělči

Sjelo se zde téměř 30 věřících ve věkovém průměru 77 let, kteří prožili týden, který byl pro všechny zajímavý a plný nových poznatků. Den začínal pobožností, každý den si ji připravil někdo z účastníků. Po snídani bylo volno na výlet, koupání nebo odpočinek. Kdo si chtěl protáhnout tělo, mohl využít před obědem krátkou rozcvičku. Po obědě a chvíli klidu se četla na pokračování kniha Jiřího Suchého a Aleše Palána. Vycházka do přírody, odpolední koupání a sběr hub byly omezeny chladným počasím, což ale nebyla překážka. 

Odpolední krátký program před večeří se zaplnil hudbou, ať už zpěvem a hrou na housle a violoncello děvčat Kopeckých, swingem, evergreeny, zvukem štrasburských varhan, nebo výtvarným pohledem amatéra; vše připraveno některými z účastníků. Večerní program zajímavý svou rozmanitostí byl o vějířích, knize Poutník chodí pěšky, cestě do Jižní Ameriky, o M. J. Husovi, jak ho neznáme, také o faráři Janu Řezníčkovi a dramaturgii Městských divadel pražských. 

Prezentací fotek jsme zavzpomínali na roky minulé. Večerní program byl zakončen pobožností na témata bohoslužby, Bible, společenství, služba v církvi, dětství a dospívání, modlitba a konečnost života. Zpívalo se z nového evangelického zpěvníku vždy s radostí. Posilou je, že se pobyt vydařil a všichni se při rozjezdu do domovů těšili na další rok. Výborný je pocit ze spolupráce všech zúčastněných a to, že rozvržení programu s dostatkem volného času na odpočinek vede k radosti ze společenství. Vyhlášená kuchyně kuchaře Aleše Slavíka také neměla chybu a přispěla k veliké spokojenosti. Pokud to zdraví dovolí, jezdí účastníci opakovaně každý další rok. 

Sledujte tedy stránky ústředí naší církve https://akce.e-cirkev.cz/, kde se pobyt objeví a kde se bude možné v příštím roce přihlašovat. Pokud se chcete přidat, i když si ještě nepřipadáte jako penzisté, rádi vás přivítáme, a to v termínu od 24. srpna do 31. srpna 2024. Případné dotazy rádi a vlídně zodpoví zaměstnanci oddělení výchovy a vzdělávání ÚCK (crpr5f56LTrfT7hc0okmb).

Dana Konvalinková