Přežila rakovinu. Teď lidem pomáhá jí předejít

27. prosince 2022

(ČB 12/2022) Když bylo Kateřině 22 let, objevili jí lékaři zhoubný nádor na vaječníku. Díky tomu, že poslouchala varovné signály svého těla, byl zachycen v časném stádiu a vyléčila se.

Přežila rakovinu. Teď lidem pomáhá jí předejít
27. prosince 2022 - Přežila rakovinu. Teď lidem pomáhá jí předejít

„Naslouchání vlastnímu tělu mi tenkrát zachránilo život. Jako studentka čtvrtého ročníku medicíny jsem věděla, jak se může tak vážná nemoc projevovat. Moji vrstevníci by však nad příznaky jen mávli rukou. To mě inspirovalo založit organizaci, která bude vzdělávat veřejnost o zásadách zdravého životního stylu a o prevenci.“ Prvotní šok z diagnózy vystřídala touha pomáhat lidem a inspirovat je, aby prevenci nepodceňovali. Proto Kateřina založila organizaci zvanou Loono [lůno].

Do své nové mise se vrhla po hlavě. Záhy s Loonem zahájila přelomovou a odvážnou kampaň Sahám si na ně každý měsíc. Ta měla apelovat na muže i ženy, aby nepodceňovali prevenci rakoviny. A to ani v případě míst, která jsou často tabu – u žen prsa, u mužů varlata. Rakovina se totiž neostýchá.

Loono je týmem mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů a nadšenců, který od r. 2014 učí společnost o prevenci a její důležitosti.

Pořádá workshopy, přednášky, připravuje webináře, píše články a natáčí videa. Nestraší děsivými statistikami, ale pozitivně inspiruje, aby se o sebe lidé starali pravidelně a rádi. Nově mu v tom pomáhá také vlastní aplikace Preventivka, kterou si mohou uživatelé stáhnout zcela zdarma.

Jako studentka medicíny měla Kateřina výhodu – o problematice dokázala mluvit odborně a bez studu. „Nakoupila jsem modely těchto částí těla, jezdila po celé České republice a na workshopech návštěvníkům vysvětlovala, o co se jedná a jak se mohou sami vyšetřit. Základem je naslouchat svému tělu a na jakoukoliv změnu reagovat a řešit ji.“

Důležitou součástí workshopů byla právě možnost, jak se naučit nahmatat nežádoucí nález. Účastníci měli k dispozici právě ony modely – tedy anatomicky přesné trenažéry z jemné gumové hmoty, které simulovaly orgán napadený zhoubným bujením.

Loono_Autor_Radek_Vebr

Ze zkušeností se ukázalo, že prevenci často zanedbávají i mladí lidé, kteří se mylně domnívají, že se jich riziko onemocnění netýká. Loono se proto brzy zaměřilo právě na tuto věkovou skupinu. „Řada mladých lidí si myslí, že se jich nádorová, kardiovaskulární a jiná onemocnění netýkají, což je však velký mýtus, který je zapotřebí vyvracet. I u velmi mladého člověka se může rozvinout zhoubný nádor. Chodí nám příběhy, které píšou mladé slečny – jak si po našem workshopu nahmataly bulku na prsu, což vedlo k včasnému objevení nádoru a léčbě se šťastným koncem. Podobné zprávy máme také od mužů, co se týče rakoviny varlat,“ komentuje Kateřina.

Celková potřeba změny přístupu k prevenci nemocí vedla Loono k tomu, že časem ke kampani #prsakoule přibyly i další projekty, zaměřující se na jiná témata. 

V rámci projektu Žiješ srdcem Loono učí, jak předcházet kardiovaskulárním onemocněním a jak se správně starat o srdce a cévy. Přibližuje příznaky infarktu i mrtvice a radí, jak se zachovat, pokud se s infarktem či mrtvicí setkáte u sebe či u někoho ve svém okolí. Věnuje se ale také krevnímu tlaku či kouření jakožto rizikovému faktoru kardiovaskulárních nemocí. 

V běhu je také kampaň, zaměřená na osvětu v oblasti duševního zdraví s názvem Dobré nitro. Loono v rámci své poslední kampaně ukazuje, jak pečovat o své duševní zdraví. Vysvětluje také, jak se projevují duševní onemocnění a co dělat, když jimi začnete trpět vy nebo vaši blízcí. Radí, na jakého odborníka se v takových situacích obrátit.

V současné době se Loono zaměřuje na prevenci jako celek. Cílem je nabídnout kompletní přehled o prevenci v České republice, přiblížit, jak různým nemocem předcházet i jak je včas odhalit. Přináší komplexní přehled o screeningových programech, a to včetně nejnovějšího screeningu rakoviny plic, který funguje teprve od roku 2022. 

Mezi plánovaná témata patří i zdravé zuby, výživa, pohyb či cukrovka. „Prevence nejsou jen pravidelné návštěvy u doktora, screeningové programy, samovyšetření a naslouchání svému tělu. Naprosto klíčové je také dodržování zásad zdravého životního stylu,“ vysvětluje Kateřina. 

Kateřina Šédová svoji nemoc překonala. Dnes je lékařka a již sedm let je tvář organizace, k níž jí přivedla vlastní těžká zkušenost. Jak sama říká, zachránilo ji tehdy naslouchání svému tělu. Je bez nadsázky živoucím příkladem toho, jak důležitá péče o zdraví je a jak moc se vyplatí nezanedbávat prevenci. Své nedostatky v tom máme jistě každý. 

Pro ty, kdo tápou, kde začít, přinášíme jednoduchý přehled toho nejdůležitějšího: 

1. Zdravá strava – měla by se skládat z dostatečnho příjmu zeleniny, ovoce, kvalitních bílkovin, ale i zdravých tuků a komplexních sacharidů. Taková strava je prevence obezity, která způsobuje vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu, spánkové apnoe i onemocnění srdce, ledvin a jater.

2. Pravidelný pohyb – tím se rozumí alespoň 30 minut denně 5x týdně. Zlepšuje náladu, potlačuje pocity deprese, úzkost i stres. Zároveň snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Předchází vzniku 13 druhů rakoviny a cukrovky. A samozřejmě snižuje hmotnost, pomáhá udržet svalovou hmotu a zlepšuje stavbu kostí.

3. Pravidelný spánek – pomáhá předcházet vzniku obezity, zhoršení paměti, úrazům, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a dalším onemocněním.

4. Nekouřit – cigarety obsahují přes 7 000 škodlivých látek, u 69 z nich byla prokázána souvislost se vznikem rakoviny. Kouření je rizikový faktor také u chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) či aterosklerózy. Snižuje funkci imunitního systému, odbourává kostní hmotu a zhoršuje psychické potíže. 

5. Nepít alkohol – neexistuje žádná zcela bezpečná dávka. Alkohol může poškodit orgány, a to především mozek. Způsobuje onemocnění jater, srdce i cév a je to rizikový faktor pro rakovinu dutiny ústní, hrdla, jícnu, prsu, jater a tlustého střeva.

loono.cz/ARo
foto: Oldřich Hrb, Radek Vebr