Poslední slovo: O psech a lidech

26. října 2023

(ČB 10/2023) Kain slyší od Pána Boha vzkaz: „Nebudeš-li konat dobro, hřích se uvelebí ve dveřích a bude po tobě dychtit; ty však máš nad ním vládnout.“ Co si pod tím měl Kain představit? A hlavně – co si tak pod tím máme představit my? 

Poslední slovo: O psech a lidech
26. října 2023 - Poslední slovo: O psech a lidech

A jak tak připínám vodítko na krk našeho psa a vycházíme z domu, došlo mi to. Přímo přede dveřmi leželo psí… No, vy víte, co tam leželo. Zvlášť tady ve městě toho na chodníku leží dost a dost. Ne, že by na každém rohu nebyl stojan a na něm zdarma ty zelené sáčky s obrázkem pejska! Ale ne každý je použije. Vidíte majitele nějakého toho psa, jak se ostentativně dívá jinam a přidává do kroku, aby jako neviděl, co že ten jeho svěřenec na chodníku zanechal. Já mu vlastně docela dobře rozumím. Už jsou skoro doma! Šlo by to sebrat, ale vpravdě nerudovsky: „Kam s ním?!“ Domů si to neponesu a vracet se k popelnicím? Pes už čeká u dveří, bude celý zmatený, proč se jde sem a zase tam. 

Ano, bylo by to dobro. Navléknout sáček na ruku, sebrat a přes ono tentononc v dlani sáček přehrnout a šup s tím do odpadkového koše. Ale pro jeden kousek? Když se uvelebí ve dveřích, tak to prostě překročím a je to. Jedno překročím, dvě také. Ale popusťme uzdu fantazii a představme si, že tohle dobro uklízení po svém psovi nebude dělat nikdo. Statistiky jsou neúprosné! Česko je ráj domácích mazlíčků, odhaduje se, že v Česku má psa 3,21 miliónu dospělých obyvatel! Pak už je to jen čistá matematika – když se s takovým pejskem jde třikrát denně ven, jen si představte, jak to potom před domem bude vypadat. Takové hromadě už se nedá vyhnout. Šlápnout do toho dříve nebo později musíte. Nalepí se to hned – „nečistota se tak snadno přichytí“ píše se v Bibli! (Žd 12,1) – ale zbavit se toho je problém. Pak to na podrážce roznášíte venku i doma. 

To, nad čím máme vládnout, už vládne samo. Nikomu ku radosti. Hřích je jako to psí tentononc. Když je malý, dá se to ještě zvládnout. Ale musíme to udělat hned. Jak to neuděláme, bude toho záhy moc. Už to bude nad naše síly. Hřích bude vládnout a nikdo z toho radost mít nebude. Takže co s tím, co bylo před domem? Apoštol píše: „Berte na sebe břemena jedni druhých!“ (Gal 6,2) Mám těch zelených pytlíčků po kapsách dost, tak to sebrat mohu i já.

Jaroslav Pechar
foto: pexels.com