Po dvou letech trochu jinak

26. prosince 2022

(ČB 12/2022) Otevřít se lidem. To byl jeden ze základních konceptů tohoto ročníku ostravského evangelického minifestivalu Listopadání, který po vynucené dvouleté pauze pokračuje ve své skoro třicetileté činnosti. Tento ročník byl pojat lehce netradičně v tom, že změnil obvyklé prostory, obvyklou cílovou skupinu a pozval i neobvyklé hosty. 

Po dvou letech trochu jinak
26. prosince 2022 - Po dvou letech trochu jinak

Třídenní festival s podtitulem „nejen křesťanských hudebníků“, pořádaný Českobratrskou církví evangelickou v Ostravě, odstartoval v prostorách ostravského klubu Dock Café koncertem místních indie rockových kapel Jaro a February. Klub byl zaplněn lidmi, ať už náhodnými kolemjdoucími, lidmi oslavující páteční zakončení pracovního týdne, anebo cílenými návštěvníky festivalu a koncertů. Plakát Listopadání se štítem církve u vchodu uváděl návštěvníky do klubu, plného hlasité kytarové hudby a rozprouděné čiré energie kapel, pulzujícího jásotem davu, který střídal ostré tóny nástrojů.

Sobotní den odstartoval již ráno workshop církevní hudby celocírkevního kantora Ladislava Moravetze, který se zpěváky a hudebníky pro nedělní dopoledne připravil doprovod. Odpoledne se pokračovalo v ostravském podniku Stará aréna; ta nabídla veřejnosti výstup improvizovaného divadla All Imp, které bylo sice vedeno bez scénáře, ale ne bez formy. Katarzyna Gattnar představila citlivou, romantickou poezii, reflexi na samotnou metafyziku bytí. V druhé sekci poezie se představila Ellen Makumbirofa se slam poetry, skvěle balancující na hranicích odlehčení, legrace, smutku a dramatu. Večer pak uzavřel koncert Veroniky June a její kapely. Zpěvačka v žánru indie popu z Bohumína by svou tvorbou mohla hravě konkurovat dnešním jménům jako je Ewa Farna nebo Lenny – její bilingvní tvorba se odrážela z češtiny do angličtiny a krásné melodické balady, podtržené popovými rytmy, okouzlily všechny posluchače.

Poslední den pak patřil dopoledním společným bohoslužbám ČCE a SCEAV, které ostravský kostel sdílejí. Bohoslužby vedlo duo Jakub Helebrant a Karel Müller, známé také jako Pastoral Brothers, a hudebně doprovázel Ladislav Moravetz se sborem, složeným z místních církevních členů a účastníků minifestivalu. Společné modlitby prolínaly sny – ne proto, že by shromáždění usínalo, ale kvůli velice poutavému hlavnímu tématu kázání, které se soustředilo na prorocká vidění ve snech a výklad snů v dnešním světě. Celý festival uzavřela velice zajímavá beseda, ve které se otevřeně vedla konverzace mezi zmiňovaným duem a účastníky. 

Jaroslav Korbel
foto: archiv FS Ostrava