Otázka na tělo 6/2022

15. září 2022

(ČB 6/2022) Co vám dávají, a co berou nové technologie?

Otázka na tělo 6/2022
15. září 2022 - Otázka na tělo 6/2022

Co vám dávají, a co berou nové technologie?

Umožňují mi komunikovat, učit se, ptát se svých dětí, poznávat limity, žasnout i říkat ne. Nic mi neberou. Leda bych jim to sám dal. 

Jakub Keller, farář v Horní Čermné

Moderní technologie, hlavně ty informační, mi dávají třeba možnost kdekoliv klofat do počítače a poslouchat přitom hudbu z tisíce alb. Možnost být pořád na online a mít všechno u nosu. Povinnost být pořád k mání. Schopnost setkávat se s lidmi z celého světa i během pandemie (a pozorovat při tom setkávání barevná kolečka na monitoru). Spoustu mi toho dávají, neberou nic. Jenom člověka čím dál víc utloukají tou spoustou.

Matouš Jaluška, literární vědec a výpomocný kazatel

Dávají mi svobodu pracovat z jakéhokoli koutu světa a možnost bavit se s lidmi, ať už žijí kdekoli. Nikdy jsem moc nepřemýšlela o tom, jestli mi technologie něco berou. Spíš si myslím, že bychom se měli jako společnost bavit o tom, jak technologie používáme. Lidstvo už si jednou něco vymyslelo, tak se to musí naučit správně využívat.

Ema Pospíšilová, předsedkyně celocírkevního odboru mládeže

Nové technologie, zvláště sociální sítě, mi umožňují být ve stálém kontaktu s mnoha přáteli po celém světě. Někdy mám pocit, že jsem si blíž s lidmi, s kterými si píšu online a jsme od sebe tisíce kilometrů, než s někým, kdo bydlí o tři ulice dál, ale na sítích se nebavíme. A v tom je i ta past. Zaprvé mám velký problém uhlídat si čas, který v tomto virtuálním světě trávím, byť třeba přínosně a produktivně. A pak se musím hodně snažit, aby mi nekorodovaly ty vztahy „analogové“, tedy ty bez telefonu v ruce.

Petr Jan Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví v ČR

Díky svému telefonu jsem pořád on-line. Nonstop připojení k bezedné studnici informací a zábavy. Nikdy nebloudím. Vždycky vím, jaké bude počasí, kde je nejbližší kavárna, kolik mám na účtu, kdy mám schůzku a co je nového. Kdykoliv si můžu pustit hudbu, zajímavý podcast, nový seriál na Netflixu, prohlédnout fotky x let zpátky, spojit se s kamarády z druhého konce světa. Kde je problém? Můj telefon mi každý týden hlásí, kolik času strávím u jeho obrazovky. Je to cca šest hodin denně! Šest hodin, kdy místo žití v přítomnosti a používání vlastní hlavy moji mysl okupuje virtuální realita modře svítícího displeje.

Ivana Dingová, vedoucí komunikace a fundraisingu SHRS Diakonie ČCE

připravila ARo

foto: pexels.com