Otázka na tělo 5/2022

15. září 2022

(ČB 5/2022) Co se ve svém životě vědomě snažíte omezit a proč?

Otázka na tělo 5/2022
15. září 2022 - Otázka na tělo 5/2022

Co se ve svém životě vědomě snažíte omezit a proč?

Celý život se snažím omezit dvě věci. Tou první je závislost na čemkoli. V průběhu života se hrozby mění: tabák, alkohol, sex, knížky, úspěch a desítky dalších. Druhou pak je strach. I tyto hrozby se mění: od neúspěchu přes nedostatek, od nemocí ke smrti, od strachu o sebe přes strach o druhé, o svou zemi a její politické směřování až k vlastnímu selhání. Jen jednu závislost si chci ponechat – závislost na svém Pánu. A jeden strach, vlastně bázeň – před Hospodinem. Ty mám rád. 

Pavel Klinecký, farář v Třebenicích

Vědomě se snažím omezit čas projíždění a sdílení na sociálních sítích. Například instagram mi v minulosti způsoboval pocity méněcennosti, kradl mi čas a vytvářel přikrášlený obrázek o životě druhých lidi. Snažím se méně prohlížet jejich profily, více se s nimi potkávat a zajímat se o ně opravdověji v reálném životě. Podobně s twitterem, i u něj se často přistihnu, že nevím, kdy přestat prohlížet příspěvky a zprávy, a uteče mi hodina, aniž bych to vnimala. Proto ho vědomě otevirám s tím, že se musím hlídat.

Saša Foriánová, studentka

To, co se teď snažím ve svém životě jednoznačně a vědomě omezit, je práce. Hlavní činností našeho humanitárního střediska Diakonie je pomoc v krizových situacích, a to je obor poměrně vyčerpávající sám o sobě. Znamená být pokud možno vždy připraven na nečekané události a schopen se vždy znovu aktivovat ku rychlé akutní pomoci. Zároveň si ale v těchto dnech silně uvědomuji, že vnitřní síly nejsou bezedné a máme-li být schopní pomoci druhým, musíme se velmi dobře postarat také o svoje vnitřní zdroje. Dost možná se tedy v těchto dnech vracím k přikázání lásky „miluj svého bližního jako sebe samého“ a znovu si připomínám, že je to přikázání především o rovnováze. Tedy, že obě lásky jsou v životě úplně stejně důležité.

Kristína Ambrožová, ředitelka Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE


V poslední době je to hlavně využívání sociálních sítí. Člověk totiž postupem času zjišťuje, že mnohem důležitější je věnovat svou pozornost lidem, které má blízko kolem sebe než dlouhé hodiny vysedávat u facebooku a psát si s těmi na druhé straně… Samozřejmě je velice potřebné udržovat i kontakty s lidmi, se kterými jsem se v minulosti poznala, ale je pro to lepší volit jinou cestu. 

Eva Uličníková, pedagožka

Snažím se omezit facebook. Připadá mi, že se stále víc stává místem iluzí, a když racionálně posoudím, co jsem se během posledního brouzdání na této stránce užitečného dozvěděl, většinou zjišťuji, že jsem se daleko více obohatil čtením žurnalistiky na svých oblíbených webech. Nejradši bych si dal úplný půst, ale spravuji několik facebookových stránek, takže nemůžu zcela „vysadit“. Třeba se ale jednou odhodlám k instalaci aplikace, která mi facebook po určitém čase prohlížení na zbytek dne zamkne.

Štěpán Esterle, železniční expert

připravila ARo

foto: pexels.com