Otázka na tělo 11/2023

28. listopadu 2023

(ČB 11/2023) V čem podle vás spočívá kouzlo evangelických setkávání?    

Otázka na tělo 11/2023
28. listopadu 2023 - Otázka na tělo 11/2023

V čem podle vás spočívá kouzlo evangelických setkávání?    

 

Sdílení, sounáležitost, příležitost k poznání a poznávání, Duch svatý, Boží přítomnost, Ježíšovo učení, společný zpěv, muzicírování, hry, rozhovory, jistota blízkosti, požehnání, silné zážitky. Pomoc, rada, opora, koláče, buchty, dobroty, káva a čaj, společné stolování. Smích, pláč, radost, soucit, usmíření, pokoj, odpuštění, vděčnost. Za to vše díky už od let v časech mládeže přes sbor Žižkov 1 až po správcování TJAK!

Václav Španihel, správce Tábora J. A. K., Běleč n. Orlicí

Mám za to, že pro každého je kouzlo jinde. Někdo se občerství mezi stejně smýšlejícími, laskavými lidmi, jiný oceňuje společnou modlitbu, bohoslužby, rozhovor o víře, Bibli, jiný se rád setká s přáteli, pobaví, zasměje…

Marie Jüptner Medková, farářka

První reakce: „Mají nějaké kouzlo? Proč pak lidí ubývá?“ Druhá: „Co nás kdysi udrželo v církvi? Autenticita farářů? Nebo že církev byla prostor svobody nebo alternativa k prázdnotě života?“ Nakonec: Postupem let jsem pochopil, že v církvi šlo a jde o mnohem VÍC. U jednoho teologa jsem pro to „víc“ našel termín: „rezonance“. Stávat se ohlasem jiného a vyvolávat ohlas v jiných. Zvláštní štěstí! To je pointa příběhu Ježíše Krista. Může dojít k souzvuku, harmonii mezi lidmi, a přes to, s Bohem! Jako když se rozechvěje vesmír. Trochu jako při šťastném smíchu a ještě jinak. Tohle jsem víc prožil při večeři Páně než při kázání a víc při intenzivních delších setkáních (pobytech…) než při bohoslužbách.

Pavel Jun, farář

Víra je něco, co se nejlépe pěstuje mezi lidmi. Každý nový pohled na ní tříbí ten náš. Ale roste i tam, kde se o ní přímo nemluví. Ve vztazích. Však víra je mnohem víc záležitost citů a intuice než rozumu. V evangelickém společenství, které jako každé jiné stojí na setkávání, víra roste v lidech a mezi nimi. Dává pocit bezpečí a jistoty v chaotickém světě.

Dominik Bláha, předseda celocírkevního odboru mládeže

Osobně vnímám zdroj onoho kouzla v rozmanitosti a zároveň sounáležitosti církve. Na každé akci člověk potká mnoho rozdílných lidí, které ale jedna věc spojuje. Může tak prožít intenzivní zážitky s lidmy, které zrovna potkal, nebo se držet známé skupiny. Každý si ve spleti názorů, stylů, konverzací má možnost najít to své a nastoupit do jedoucího vlaku. Síla společenství tak evangelická setkání provází a zanechává v lidech něco speciálního.

Matěj Přikryl, předseda seniorátního odboru mládeže Brněnského seniorátu

foto: ARo