Otázka na tělo 10/2023

26. října 2023

(ČB 10/2023) Která biblická pasáž vás v poslední době (nejvíc) oslovila a proč?

Otázka na tělo 10/2023
26. října 2023 - Otázka na tělo 10/2023

Která biblická pasáž vás v poslední době (nejvíc) oslovila a proč?

Možná trochu uteču od otázky, ale ne tak úplně. Jsem ctitel Hesel Jednoty bratrské a rád se nechávám překvapovat a promlouvat k sobě texty, které bratři v Ochranově vylosovali na příslušný den. Na základě Hesel vysílám každonedělní SMS poselství řadě přátel, Hesla užívám také při blahopřání k narozeninám. A častá odezva je, že je to to pravé slovo do života – do adresátovy situace. V den, kdy píši tyto řádky, v HJB čtu: O tvém jménu budu vyprávět svým bratřím /dodejme sestrám/, ve shromáždění tě budu chválit. (Ž 22,23) Není to povzbuzující?

Petr Brodský, potulný kazatel

V příběhu o narození Samuele čteme o rozhovoru ve svatyni v Šílo (1Sa 1).Chana je pro svou bezdětnost terčem posměchu. Je v kostele, modlí se, vylévá svou duši před Pánem Bohem, pláče. Přijde k ní místní farář Élí a vyzve ji, aby už „zanechala vína“. Nesluší se být hned po ránu opilá.

Chana vyleje svou bolest i na něj, vyklopí mu, co se děje, proč je tak nešťastná. Élí jí řekne: „Jdi v pokoji, Bůh Izraele ti dá, zač jsi ho tak moc prosila.“ V prvním kontaktu se nechová ten farář právě citlivě. Nicméně. Chtěla bych se někdy jako Élí stát Boží troubou, která člověku vyřídí vzkaz od Pána Boha, předá naději.

Lenka Ridzoňová, farářka a členka redakční rady

Co mě oslovuje, záleží na tom, čím se v Bibli právě zabývám. Protože většinou ony pasáže přebírám z denních čtení, zbavuje mě to chuti zabývat se nějakým místem podle toho, jak by se mi líbilo. Nyní to bylo Ježíšovo varování před starostmi s konstatováním, že každý den má dost trápení (Mt 6,31–34). Je v tom krásný podnět pro svobodný život. Žádá nezáviset na trampotách, které jsou a které kdekdo s chutí vymalovává, a učí hledat každodenní projevy Boží péče, které jsou také každý den, a trvají.

Joel Ruml, emeritní synodní senior

Pro inspiraci biblickými texty často sáhnu po Heslech Jednoty bratrské. Jejich vybrané verše vyzdvihují myšlenku, kterou bych v nich třeba jinak nehledala. Tak to bylo třeba v Genesis 30,50–52, která do mě vlila naději. Josef prošel velkým utrpením, a Bůh mu dal nejen zapomenout, ale dokonce z něj vyjít silnější a moudřejší a připraven na vše, co ho dal čeká. Můžu se tedy i já spolehnout na Boha; bude se mnou během mých strastí, provede mě jimi a pomůže mi se k nim postavit čelem.

Sára Šimková, studentka evangelické teologie