Ostravské Listopadání 2023

3. ledna 2024

(ČB 12/2023) Již 29. ročník ostravského minifestivalu Listopadání, pořádaný ostravským sborem ČCE, se tradičně odehrál koncem druhého týdne listopadu. Nabitý program nabídl rozsáhlou škálu zábavy na páteční a sobotní večery v místních ostravských sousedících klubech Dock a Provoz. 

Ostravské Listopadání 2023
3. ledna 2024 - Ostravské Listopadání 2023

V pátek v klubu Dock vystoupily povětšinou místní hudební kapely – ostravští folk-popoví Botanyk otevřeli večer svými živými a chytlavými melodiemi s úsměvnými texty. Poté se na jevišti ukázali třinečtí pánové ze skupiny Spotlight, kteří předvedli skvělé představení, plné vytříbeného a sofistikovaného indie pop rocku. Večer pak zakončilo bílovecké uskupení Neminem, které svou osobitostí a nakažlivou energickou veselostí přimělo k tanci všechny návštěvníky (včetně tří farářek Moravskoslezského seniorátu).

listopadání1

Sobotní program v klubu Provoz se sice také soustředil na hudbu, ale svůj program rozšířil o hudební dílnu s celocírkevním kantorem Ladislavem Moravetzem, o workshop pro ženy, zaměřený na modlitby tancem a gesty a vedený farářkou Danielou Zapletalovou Grollovou a Dagmar Balíkovou, a o nesmírně zábavné vystoupení místního improvizovaného divadla All Imp, ve kterém účinkují členka synodní rady Simona Kopecká a její dcera Kaba. Pak program nabídl vystoupení pražské indie rockové kapely Adventures, plné kytar surového mládí, ale s líbivými melodiemi, a večer uzavřela brněnská kapela whyohwhy, která si podmanila publikum úžasnou kombinací uchvacujících rytmů, krásných vokálů dvou okouzlujících zpěvaček a nekonečných kytarových textur. 

Program Listopadání pak skončil v nedělním dopoledni bohoslužbami v ostravském sboru SCEAV, vedenými hostující farářkou Danielou Zapletalovou Grollovou. Pod taktovkou Ladislava Moravetze bohoslužby hudebně doprovázela (nejen) mládež (nejen) ostravského sboru. Během bohoslužeb seniorátní farářka Eliška Geislerová pověřila nově zvolený seniorátní odbor mládeže a člen ostravského sboru, válečný veterán Alan Kantor, připomněl Den válečných veteránů.

Jaroslav Korbel
foto: ČCE Ostrava