Obdivuhodné ženy Pardubic

3. ledna 2024

(ČB 12/2023) V samém centru města Pardubic, u Východočeského divadla, jsme mohli v listopadu zhlédnout nevšední venkovní výstavu Živa – obdivuhodné ženy Pardubic. Na deseti panelech byly představeny ženy, které během minulých sta let měnily svět kolem sebe. 

Obdivuhodné ženy Pardubic
3. ledna 2024 - Obdivuhodné ženy Pardubic

Kdykoliv jsem šla kolem, u panelů se zastavovali kolemjdoucí a se zájmem si pročítali informace o statečných ženách. Božena Viková-Kunětická byla spisovatelka a první žena, zvolená do Českého zemského sněmu. Růžena Vojtěchová, Mudr. Vilma Ducháčková a Věra Junková se účastnily odboje za 2. světové války. Valerie Kaplanová byla výrazná divadelní a filmová herečka. 

Nesmírně ráda vzpomínám na Květu Vokolkovou. I když jsme se osobně potkaly jen párkrát, nikdy na ni nezapomenu, celý svůj život zasvětila pomoci druhým, a i pouhým rozhovorem pomáhala. Paní Vokolková pracovala ve Středisku křesťanské pomoci, které založily další významné ženy – Hana Šlechtová a Naděje Mandysová. 

ženy2

Tato organizace pomáhá sociálně vyloučeným, a v současné době je největším poskytovatelem sociálních služeb v Pardubickém kraji. Paní Mandysová je aktivní členka pardubického sboru, ordinovaná presbyterka. Zastávala jako první žena funkci seniorátní kurátorky a byla též členka synodní rady. Poslední vyobrazená obdivuhodná žena je paní Lenka Macháčková, zakladatelka církevní školy Noe.

Na slavnostní vernisáži 12. listopadu se potkaly obdivuhodné ženy, jejich příbuzní a přátelé, členové pardubického sboru i náhodní kolemjdoucí. Událost se nesla ve velmi příjemné atmosféře, a kdyby nepanovalo chladné počasí, družné rozhovory by pokračovaly dlouho do večera.

Děkujeme všem, kteří se na přípravě výstavy podíleli, zejména paní farářce Haně Ducho, Šárce Kuchtové z Paměti národa a grafičce Kristýně Vlachové.

Lydie Nečasová
foto: archiv FS Pardubice