O supervizi nejen v církvi

26. října 2023

(ČB 10/2023) Letěli jste někdy balónem? Já bohužel ne, ale představuji si to tak, že skupina přátel letí v koši vysoko nad krajinou, rozhlíží se, navzájem si ukazují, co vidí… „Hele, támhle to jezero, krása, co?!“ „Ale počkej, to není jezero, jen to tak vypadá, ve skutečnosti je to levandulové pole.“ „Aha, no vidíš, a já měl obavu, že kdybychom tam přistáli, tak se utopíme.“ Zažili jste někdy zázračný rybolov, ten z Janova evangelia? Já ne. I když… 

O supervizi nejen v církvi
26. října 2023 - O supervizi nejen v církvi

V životě jej vlastně zažívám často, i když trochu jinak. Zázrak setkání s druhými a s Bohem a také s tím, co je pod hladinou života a dějů, a zkušenost, že to nemusí být hrozné a nebezpečné, ale že je v tom veliké bohatství, něco, co sytí. A také to, že na břehu je pro nás něco připraveno, co jsme si sami nedali, nezpůsobili. Že to, co se mezi námi a s námi dělo, děje, je z velké části obdarování, a my jsme byli u toho, spolu, přítomni, s odvahou a otevřeností, se zvědavostí a taky s pokorou.

Oba příběhy, oba obrazy jsou pro mě také metaforami pro supervizi, o které zde chci psát, jsou pro mě kouskem odpovědi na otázku: „Tak co je to tedy ta supervize?“

Když nad supervizí přemýšlím, nad tím, co pro mě je, co mi dává, co od ní očekávám a co očekávat asi nemám, napadá mě, že to je nástroj. Jeden z nástrojů, které při práci s lidmi užíváme, aby nám v tom, jak společně pracujeme, bylo lépe a aby naše práce byla dobře vyvážená a tak i více přínosná a užitečná. Supervize pro mě není něco jako umění, daleko spíše řemeslo ve smyslu, že je třeba se ji naučit a dobře si ji zažít. Je to hodně strukturovaný způsob přemýšlení nad prací, s velkým důrazem na reflexi a sebereflexi, ale také s vysokými etickými důrazy na respekt k druhému, nehodnocení, naslouchání a vnímání. Ze supervize nejsou žádné výstupy, třeba k nadřízeným, vše se děje pod naprostou mlčenlivostí, která je základní podmínkou důvěry, ve které si lze povídat i o věcech, ve kterých si je člověk nejistý. Ziskem ze supervize nejsou žádné rady či konkrétní návody, i když to se při ní také může stát, ale spíše jde o jiný náhled na pracovní věci a vztahy, na sebe sama ve vlastní profesi. Když zahlédnu něco, o čem jsem jen tušil, nebo jsem o tom ani nevěděl, a uvědomím si, že to hraje nějakou roli v mé práci, nebo když se dokážu lépe vcítit do druhého člověka, se kterým pracuji, nebo když si uvědomím, že opakovaně překračuji své hranice a nechávám si příliš zasahovat do svého osobního prostoru, tak to je zisk a naplnění smyslu supervize. A co s tím ziskem pak ve své práci udělám, je na mě, to není věc supervize ani předmět nějaké kontroly, kterou supervize v žádném případě není.

Zkusím špetku historie. Supervize v ČR se jako součást vzdělávání rozvíjela na půdě psychoterapie, a to tajně už od padesátých let. Otcové psychoterapeutického systému SUR, Skála, Urban, Rubeš, ji používali ve svých výcvicích jako metodu reflexe. Později, v osmdesátých letech, supervize přicházela ke slovu především ve vedení tzv. bálintovských skupin. V roce 1997 se u nás uskutečnil první výcvik v integrativně pojímané supervizi, který vedla Julie Hewson z Velké Británie, členka tehdejší Evropské asociace pro supervizi. V roce 2002 u nás supervizoři, kteří prošli tímto prvním výcvikem, založili Český institut pro supervizi, tzv. ČIS.

A nyní druhá špetka historie, a to z naší církve. Ve sborníku z roku 2013, Supervize v Českobratrské církvi evangelické, který uspořádal Štěpán Brodský, je vše velmi detailně popsáno. Pramáti supervize v ČCE je Irena Škeříková, farářka, kolegyně a kamarádka, která v roce 2005 iniciovala návrh na synod, aby se zabýval otázkou supervize kazatelů. Tématu se věnovaly synody opakovaně, až v roce 2010 začal v ČCE první výcvik v individuální supervizi, kterého se účastnilo 22 kazatelů, aby jako supervizoři pak mohli sloužit svým kolegům. První koordinátorkou supervize byla jmenována Lýdia Mamulová. Koordinátorem se po ní stal Jiří Weinfurter a s ním byli ve výboru vedení supervize Magdaléna Trgalová a Ivan Ryšavý. Po pěti letech, v roce 2022, byl koordinátorem jmenován Pavel Kalus, který však bohužel v roce 2023 nečekaně zemřel.

V roce 2021 výcvik ve skupinové supervizi skončil a v roce 2024 se uskuteční výcvik třetí, a to v supervizi týmové, abychom supervizi mohli nabízet např. staršovstvům a dalším „týmům“ v církvi. Interní supervizi nyní vede výbor, jehož členy jsou Jakub Keller, Daniel Heller a Filip Šimonovský, který je současným koordinátorem supervize ČCE.

Čím můžeme být užiteční církvi a také Diakonii, která je její součást? Supervize přináší užitek v oblasti péče o pracovníky, aby pak i oni dobře pečovali o ty, kterým svojí prací slouží. Dobře pečovat však neznamená pouze výkon či efektivitu, ale také vyváženost, vědomé jednání v dobře nastavených hranicích, dobře nastavenou péči o druhé i o sebe.

Uvědomujeme si tyto náročné oblasti, někdy specifické pro církev, kde může být supervize užitečná: Jsme často ve více rolích; překrývání osobních a pracovních věcí; dohody a smlouvy, u kterých někdy zůstává veliký prostor pro nevyříkaná očekávání všeho druhu, což pak může vést k napětí a frustraci, viz např. povolací listiny; nastavení hranic v práci s lidmi; rozlišování toho, za co mám odpovědnost, a za co ne; prevence únavy ze soucitu; dobrá komunikace zvláště při řešení konfliktů; zacházení s mocí a její nevědomé, ale i vědomé zneužívání.

U supervize máme také za úkol její rozvoj. Přemýšlíme, jak se mohou ti, kdo by měli zájem, stát našimi kolegy a interními supervizory ČCE. Určitě k tomu patří sebezkušenost, kterou jsme všichni prošli, a dále supervizní výcvik – chtěli bychom využít nabídek institutů, které výcviky v ČR nabízejí. 

Měli byste zájem a chuť jít touto cestou, kromě toho, že jste kazatelé či ordinovaní v církvi? Pokud ano anebo pokud o tom přemýšlíte, určitě nás kontaktujte, třeba jen pro bližší informace. Budeme moc rádi! A děkuji za to, že jste si tento článek přečetli.

Filip Šimonovský