Nový sborník připomíná příběhy těch, kteří nestáli stranou

13. listopadu 2023

Při příležitosti Mezinárodních dní proti rasismu letos už podruhé uspořádala Českobratrská církev evangelická literární soutěž pro mládež, jejíž součástí byla také celodenní konference v Senátu Parlamentu České republiky. Společným tématem soutěže i konference bylo „Nestůj stranou“. Shrnutí toho nejzajímavějšího nyní přináší stejnojmenný sborník.

Nový sborník připomíná příběhy těch, co nestáli stranou
13. listopadu 2023 - Nový sborník připomíná příběhy těch, kteří nestáli stranou

Komise pro lidská práva, která konferenci každoročně připravuje, nechtěla příspěvky nechat zapadnout, a tak iniciovala vznik publikace, která by se dostala i k těm, kteří se konference přímo neúčastnili. Publikace má zároveň napomoci rozšířit povědomí o Mezinárodních dnech proti rasismu.

Na šedesáti stranách sborníku s názvem „Nestůj stranou“ tak čtenáři naleznou výběr příspěvků, které na březnové konferenci zazněly, ale také oceněné soutěžní texty. Kompendium doplňují příspěvky o aktivitách s lidskoprávní tematikou, které se v průběhu roku 2023 konaly přímo ve sborech.

Ústřední téma sborníku vzešlo z Komise pro lidská práva. „Nestát stranou může znamenat dvojí – jednak celostně aktivní přístup k životu, kdy nejsem jen pozorovatelem dění kolem sebe, ale zapojuji se do něj a spoluutvářím je,“ přibližuje v předmluvě ke sborníku celocírkevní farář pro menšiny Mikuláš Vymětal, který se na jeho přípravě také podílel. On sám v českém prostředí inicioval vznik Mezinárodních dní proti rasismu, které lidskoprávní problémy přímo tematizují. K této iniciativě se připojuje i Českobratrská církev evangelická, a to nejen prostřednictvím zmíněné konference v Senátu, ale také přímo v regionech. Také o zkušenosti evangelických sborů, které se do Mezinárodních dní proti rasismu letos zapojily, se můžete ve sborníku dočíst. Další podrobnosti o Mezinárodních dnech proti rasismu shromažďuje web protirasismu.e-cirkev.cz.

Na konferenci vystoupila řada zajímavých osobností veřejného života. Všechny spojuje to, že „nestojí stranou“ – usilují o podporu těch, kteří zažívají různorodé formy bezpráví či diskriminace. Mezi přednášejícími byli např. religionista Pavel Hošek, ředitel organizace ARA ART David Tišer, zakladatel Ceny Michala Velíška Vítězslav Vurst, spoluzakladatel iniciativy Milion chvilek Bejnamin Roll, ale také slovenská farářka Anna Polcková či členka spolku Trans*parent Lenka Králová. Zpestřením je báseň s názvem Sýrie Roberta Netuky, který se věnuje slam poetry a vystupuje pod přezdívkou Tukan.

DSC_5404

Součástí konference bylo také slavnostní vyhlášení výsledků literární soutěže. Ta byla letos dvojjazyčná – kromě česky píšících soutěžících se jí mohli zúčastnit také ti, jejichž rodným jazykem je ukrajinština. Organizátoři tím chtěli vyjádřit solidaritu s těmi, kteří byli nuceni před ruskou vojenskou agresí zasaženou Ukrajinou uprchnout do zahraničí a své útočiště nalezli v České republice. Také oceněné soutěžní texty jsou součástí sborníku, a to si se zasvěceným komentářem Heleny Wernischové, koordinátorky škol Evangelické akademie a jedné z členů hodnotící komise.

Sborník uzavírá přímluvná modlitba synodního seniora Pavla Pokorného a požehnání v několika jazycích. Doslov ke sborníku napsala Klára Šimáčková Laurenčíková, která působí jako zmocněnkyně Vlády ČR pro lidská práva. Ta ocenila, že sborník zachytil konkrétní momenty pomoci. „Je z něj cítit bytostně lidská touha pomáhat druhým a budovat ve světě lepší místo,“ uvedla.

Sborník připravila k vydání redakce časopisu Českého bratra. „Je mi ctí, že se na vydání sborníku podílela právě redakce Českého bratra, a mohla tím vnášet do církevního diskurzu důležitá lidskoprávní témata,“ uvedla šéfredaktorka časopisu Český bratr Adéla Rozbořilová. Právě jeho předplatitelům se tištěná podoba sborníku dostane do rukou společně s jeho listopadovým číslem. Pro ostatní zájemce je k dispozici zdarma ke stažení ve formátu PDF. Sborník je realizován s finančním přispěním Stiftung gegen Rassismus.

Sborník „Nestůj stranou“ ke stažení:

PDF