Nešťastné a smutné

18. ledna 2023

(ČB 1/2023) Několik desítek návštěvníků se sešlo krátce před štědrým dnem v kostele u Martina ve zdi k bohoslužbě s přiléhavým názvem „Vánoce, když je nám smutno“. 

Nešťastné a smutné
18. ledna 2023 - Nešťastné a smutné

Pobožnost byla primárně určena pro ty, kterým někdo v poslední době zemřel. Pořádaly ji ženy, angažující se v kavárně nazvané Loučení, jež pomáhá vyrovnat se pozůstalým se smrtí jejich blízkých.

Důvodů, proč se netěšit na Vánoce, je jistě víc – opakovaně zklamaná očekávání, špatné vzpomínky, rozkoly v rodině. I tyto motivy se objevily, když mohli účastníci při zapalování čajových svíček říci, proč přišli.

Shromážděním vrcholil advent, a tak došlo i na zapalování svíček na adventním svícnu. Zatímco první tři svíčky připomínaly smutné důvody, kvůli kterým se účastníci sešli, se čtvrtým světlem už byla spojena prosba o naději. Při pobožnosti zněly varhany, modlitby, dvě krátké meditace a také osobní svědectví účastníků.

Radostné hlasy těch, kteří odcházeli z kostela a úsměvy na jejich tvářích dosvědčovaly, že shromáždění splnilo svůj smysl a účastníkům naději i radost skutečně dalo.

Mysleme ale i na ty, kteří na takovéto shromáždění přijít ani nedokážou. I z tohoto důvodu bychom shromáždění příští rok pořádali také online, jak si to někteří přáli již v diskusi nad pozvánkami.

Mikuláš Vymětal
foto: Martin Balcar