(Ne)přátel se nelekejme, na množství nehleďme

4. listopadu 2021
(Ne)přátel se nelekejme, na množství nehleďme
4. listopadu 2021 - (Ne)přátel se nelekejme, na množství nehleďme

(ČB 10/2021) Letošní 31. Sjezd (nejen) evangelické mládeže se uskutečnil poslední víkend v září. Po třicátém ročníku, který se měl konat ve Vsetíně, ale kvůli epidemii koronaviru byl přesunut do online prostředí, se přes čtyři sta účastníků setkalo v Táboře.

V hotelu Palcát, pojmenovaném podle plastiky středověké zbraně, která se nachází před budovou, ale je zcela zakrytá reklamou, zahájil třídenní program táborský farář Christof Lange. Na něj poté navázalo hned šest řečníků, kteří měli 6 minut a 40 vteřin na promítnutí 20 obrázků a za jejich pomoci se posluchače pokusili inspirovat, jak dělat ze světa lepší místo. Páteční program poté koncertem završila romská kapela Terne Čhave, která svým tzv. Rom'n'Rollem naprosto strhla hlavní sjezdový sál a muzikanti pak museli přidat několik písní, než je nadšený dav propustil do šaten.

Sobotní ráno po zahájení a ztišení patřilo přednášce párového psychoterapeuta Pavla Rataje, který popisoval souvztažnost lásky a sebepoznání. Poté se již účastníci rozdělili podle vlastních preferencí, a zatímco jedněm radil David Hájek z iniciativy Zachraň jídlo, jak co nejméně plýtvat potravinami, jiní se zapojili do akustické či instrumentální dílny, v hlavním sále vyslechli osobní zkušenost s přijímáním coming outu anebo využili krásného počasí a vyrazili na historickou procházku po Táboře.

Odpoledne nabídlo ještě rozmanitější možnosti trávení času, jelikož přednášky doplnila i přátelská sportovní utkání, představení Čáslavské filmově-divadelní skupiny nebo autorské čtení Pastoral Brothers z jejich připravované knihy. V konstruktivistickém kostele Církve československé husitské pak své myšlenkové konstrukce a improvizační dovednosti předvedl Anatol Svahilec – výrazná postava české slam poetry.

Po nabitém odpoledni poslední sjezdový večer odlehčila talkshow Konstantina Sulimenka, který do pohovky pro hosty usadil nově zvoleného synodního seniora Pavla Pokorného a vedle něj pak již zmíněného mistra ČR ve slam poetry Anatola Svahilce. Tím ale program neskončil – před tradičním slosování o ceny, které Diakonii Rolnička vyneslo 25 804 korun, sál potleskem poděkoval za organizaci Sjezdu a všechnu další práci odcházejícím a také nově zvoleným zástupcům Celocírkevního odboru mládeže. Poté už pódium ovládli Šimon, Jonatan, Jonáš a Mikuláš Kellerovi a jejich rocková kapela Oops.

V neděli pak českobratrští faráři David Nečil a Daniel Freitinger spolu s místní husitskou farářkou Kamilou Magdalenou Lukasovou připravili bohoslužby s vysluhováním Večeře Páně. Kázání, které bylo ve skutečnosti tříaktovým představením o Gedeónově redukci své vlastní armády a podobenství o rozsévači, bylo díky hereckým výkonům obou farářů velmi dynamické. Kvalitativně pozadu ale nezůstali ani muzikanti a zpěváci pod vedením Aleny Jelínkové, kteří bohoslužby vyšperkovali hudebním doprovodem.

Je třeba konstatovat, že se akce nadmíru povedla, a že vyjevila skvělé organizační schopnosti členů COMu a zaměstnanců odboru mládeže Ústřední církevní kanceláře ČCE, kteří se spolu s množstvím dobrovolníků dokázali vypořádat s nejistou dobou. Doufejme, že příští Sjezd (nejen) evangelické mládeže, který se uskuteční na podzim 2022 v Ostravě, bude již bez protiepidemických opatření, zato s obdobnou radostí ze setkávání se s vrstevníky.

Tomáš Benjamin Vojtíšek