Návštěva krajanských sborů na Ukrajině

18. ledna 2023

(ČB 1/2023) Po devíti měsících od začátku ruské agrese navštívili faráři Miroslav Pfann a Tomáš Vítek české krajanské evangelické sbory v Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny. Do té doby byl možný jen vzdálený kontakt telefonem či prostřednictvím e-mailů nebo dopisů.

Návštěva krajanských sborů na Ukrajině
18. ledna 2023 - Návštěva krajanských sborů na Ukrajině

České farní sbory i jednotlivci se za ukrajinské krajany modlili, vyjadřovali sounáležitost prostřednictvím zasílaných fotek, vzkazů a pozdravů. Stejně tak představitelé církve byli se zástupci českých vesnic v kontaktu. Ale osobní návštěva prostě chyběla. Dokonce už byla naplánována, ale z bezpečnostních důvodů ji nebylo možné uskutečnit. Nakonec se však faráři Miroslav Pfann a Tomáš Vítek rozhodli na nic nečekat a do regionu přes všechna možná rizika vyrazili.

Od bratří a sester z Ukrajiny jsme pak obdrželi následující dopis:

Za osm měsíců války Ukrajiny s Ruskem si lidé v našem městě již zvykli na zvuky neustálých sirén, prolétajících stíhaček, raket a poslední dobou i dronů. Jen jedno trochu uklidňuje: Nic z toho nepadá na hlavu, neničí a nezabijí v Pervomajsku…

Miroslav Pfann a Tomáš Vítek na sobě pocítili tíhu válečného stavu 22. října 2022 cestou k nám na bohoslužby. Ten den ráno jsme čekali, než přijedou z Bohemky, a měli jsme starost o to, jaká bude cesta. Pořád houkala siréna, byl poplach.

Kolem desáté hodiny se ozvaly tři silné výbuchy, které nás ještě více znervóznily. Později faráři dorazili, díky Bohu bylo vše v pořádku. Všichni jsme se rádi sešli a živě diskutovali o explozích a snažili se co nejdříve zjistit, kde a co se stalo. Bohoslužby probíhaly, ale otázka výbuchů visela ve vzduchu a o hodinu později jsme zjistili, že 30 km od Pervomajsku, směrem k Muzeu raketových sil zasáhly drony elektrickou rozvodnu a město Pobuzke zůstalo bez elektřiny.

Děkujeme Miroslavu Pfannovi a Tomáši Vítkovi za velmi smysluplné a zajímavé kázaní, které nás inspirovalo k víře ve zlepšení; že Ukrajinci nejsou v tomto boji za mír a demokracii sami. Jsme velmi hrdí, že tito dva faráři našli odvahu na Ukrajinu přijet a podpořit nás.

Všem našim přátelům a známým v České republice upřímně děkujeme za pochopení, morální a materiální podporu.

Přejeme vám klidné nebe, pevné zdraví a realizaci všech vašich plánů. Bezpochyby věříme ve vítězství Ukrajiny a věříme, že s Boží pomocí se všichni sejdeme v mírumilovné, prosperující a pohostinné zemi; a už někdy brzy. S pozdravem předsedkyně spolku Nová Bohemka
Ludmila Jančík.“