Mnichovský teolog Christian Albrecht v Praze

26. prosince 2022

(ČB 12/2022) Dne 8. listopadu 2022 se na Evangelické teologické fakultě UK konala konference na téma „Člověk na hranicích života a víry“. Zaměřovala se na duchovní a rituální doprovázení lidí ve zlomových situacích života, jako je narození dítěte, dospívání, vstup do manželství, vyrovnávání s nemocí a umírání. Šest konferenčních příspěvků nasvítilo téma doprovázení z rozmanitých perspektiv. 

Mnichovský teolog Christian Albrecht představil v Praze úlohu křesťanských obřadů v sekulárním světě
26. prosince 2022 - Mnichovský teolog Christian Albrecht v Praze

Konferenci zahájil děkan ETF Jan Roskovec. Poté Pavel Kolář z Husitské teologické fakulty UK hovořil o využití antropologického konceptu rituálu v liturgice. Christian Albrecht z Evangelické teologické fakulty v Mnichově v hlavní přednášce poukázal na to, jakou šanci představují obřady křtu, konfirmace, svatby a pohřbu v kontextu dnešní sekularizované společnosti. Nabízejí totiž příležitost oslovit lidi, které by jinak nebylo snadné zasáhnout, a otevírají pohled na životní příběh jednotlivce ve světle evangelia. Empirický výzkum o současné praxi a interpretaci křtu v ČCE představila Tabita Landová. Zdůraznila, že církev by dnes měla usilovat o otevřenou, zvoucí a komunikující praxi křtu, která propojuje porozumění křtu s jeho smyslově vnímatelnou podobou.

Odpolední blok se týkal doprovázení na sklonku života. Monika Ulrichová sdílela zkušenosti s užitím logoterapie při doprovázení umírajících. Ondřej Macek se věnoval požehnání jako možné součásti duchovní péče. Jana Hofmanová se zabývala otázkou, jak v rámci pohřebního rozloučení zohlednit individuální příběh zesnulého. 

Téma doprovázení zdaleka nebylo vyčerpáno. Pokud konference ve svých účastnících vyvolala otázky, otevřela diskusi a vzájemnou výměnu názorů, pak splnila svůj účel. 

Záznam z konference lze zhlédnout na youtube kanálu ETF.

Tabita Landová
foto: Matěj Bouček