Medaile vděčnosti pro Martu Kosáčkovou

27. března 2023

(ČB 3/2023) „Za celoživotní práci ve sboru i v církvi, která je provázena stálým optimismem, starostí o druhé a nadějí pro všechny.“ Takhle to stálo vytištěno na slavnostní listině, kterou dostala spolu s medailí vděčnosti bývalá dlouholetá kurátorka jilemnického sboru – Marta Kosáčková.

Medaile vděčnosti pro Martu Kosáčkovou
27. března 2023 - Medaile vděčnosti pro Martu Kosáčkovou

Marta jako kurátorka výrazně ovlivňovala podobu sboru. Její energičnost byla motorem pro mnoho projektů, které se ve sboru za dobu jejího „kurátorování“ uskutečnily. Vždy (a to platí dodnes) se dokázala nadchnout a vynaložit velké množství síly, aby byl jakýkoliv úkol, který před sborem stál, splněn. A Marta to uměla (a doteď stále umí!) s velkým optimismem.

Její největší prací pro sbor a církev však, myslím si, nebyly věci organizační, ale neustálý zájem a starost o druhé. Marta má ráda své sestry a bratry, ale i lidi, kteří jsou spíše na okraji sboru, i lidi, kteří v Jilemnici a Hrabačově žijí a ke sboru přímo nepatří. I pro ně tu Marta vždy byla. A doteď si k ní mnozí chodí pro radu. 

Marta celým svým životem dává naději druhým. Tam, kde člověk už pro sebe moc cest nevidí nebo dlouho neví, jakou cestu si má vybrat, nebo v životě tápe, tam Marta umí být dobrým rádcem (někdy i přísným).

Medaili Martě předal synodní senior Pavel Pokorný, se kterým Marta strávila roky okolo revoluce v Trutnově. A i když Marta o téhle „slávě“ nechtěla ani slyšet, protože je velmi skromná, máme ve sboru za to, že jí ta medaile rozhodně patří! Máme tě rádi, Marto.

Jakub Hála, farář

banner FR (1)