Křesťané různých denominací se spojili v modlitbách za své bližní

6. března 2024

(ČB 2/2024) Od 18. do 25. ledna 2024 se konal Týden modliteb za jednotu křesťanů, který spojuje křesťany z různých církví po celém světě. Jako motto pro letošní rok byl vybrán verš z Lukášova evangelia „…Miluj Hospodina, Boha svého… a svého bližního jako sám sebe“ (L 10,27), který je součástí známého příběhu o milosrdném Samařanu. Letošní téma vybral a doprovodné materiály připravil ekumenický tým z Burkina Fasa, který sezvala místní komunita Chemin Neuf. 

Křesťané různých denominací se spojili v modlitbách za své bližní
6. března 2024 - Křesťané různých denominací se spojili v modlitbách za své bližní

„Burkina Faso se nachází v západní Africe, v oblasti Sahelu, která zahrnuje také sousedící země Mali a Niger. Země v současnosti zažívá vážnou bezpečnostní krizi, která postihuje všechna náboženská společenství a církve. Po velkém džihádistickém útoku, který byl spáchán v roce 2016, se situace ještě dramaticky zhoršila. Množí se zde teroristické útoky, bezpráví a obchodování s lidmi. Tato neutěšená bezpečnostní situace podkopává sociální soudržnost, mír i národní jednotu. (…) Přestože žijeme v jiném sociálním kontextu a prostředí než ti, kdo vytvářeli letošní ekumenické texty, prožíváme stejnou bolest vnitřního rozdělení a zároveň velkou touhu a potřebu být naplněni Kristovou láskou, která vstupuje do zranění a bolestí naší doby a má moc, potenciál uzdravovat tyto rány na těle Kristovy církve i v naší zemi,“ uvedli ve společné předmluvě zástupci české ekumeny biskup Tomáš Holub a předseda ERC Tomáš Tyrlík.

Inspirace z Malé Hané 

V regionu Malé Hané, severně od Brna, se dobře daří ekumenické spolupráci. Evangelíci z Vanovic a Boskovic, adventisté z Roubanské, katolíci a Církev bratrská z Letovic tvoří pestré a přátelské společenství, v němž se setkáváme během lednových ekumenických týdnů. S duchovními zkoušíme rozšířit a obohatit tradiční řadu bohoslužeb slova o nové formáty. Letos to byl večer chval v katolickém kostele, soustředěný na zpěv, čtení z Písma, meditaci a duchovní zkušenosti. Jiným experimentem je setkání v méně formálním prostoru, připomínajícím kavárnu. Středem není výklad, ale panelový rozhovor všech kazatelů, který se týká vybrané aktuality. Do rozhovoru se živě zapojují otázkami i názory další účastníci. Loni jsme diskutovali o volbě prezidenta, letos o životě ve stínu válek na Ukrajině, v Gaze a útoku na filozofické fakultě UK. Rozhovor brzy získal osobní notu: Jak máme čelit agresivitě my, jak máme milovat své nepřátele? Co dnes znamená „přemáhat zlo dobrem“? Snad je i ekumenická vstřícnost a překonání nepřátelství a řevnivosti částečnou odpovědí na tyto otázky.

Jiří Bureš, FS Boskovice

V Českých Budějovicích se ekumeně daří

Ekumena v Českých Budějovicích je celoroční. Oficiálně se každý měsíc setkávají zástupci většiny církví, působících v našem městě, na ekumenických pastorálkách. Neoficiálně je to spolupráce v různých institucích, ať už v nemocnici, ve vězení nebo například v organizaci Fokus. 

Dvě události ale přece jen vyčnívají. Jednak Noc kostelů a potom ekumenické týdny na začátku ledna. Je trochu legrační, že jako křesťané se neumíme sjednotit ani na tom, abychom slavili jeden týden jednoty. A tak tu máme Alianční týden modliteb a Týden modliteb za jednotu křesťanů. Jak asi víte, ten první je v režii Evangelikální aliance, ten druhý pořádá Ekumenická rada církví ve spolupráci s Biskupskou konferencí. 

_DSC0027

V našem městě jsme se ovšem toto nedopatření rozhodli pojmout jako výhodu a příležitost, a proto se scházíme v obou týdnech. Každý den prvního týdne se konají bohoslužby v jiném kostele. Zatímco liturgii připravují domácí, káže vždy host. V druhém týdnu se pak sejdeme už jenom jednou, ale zato všichni. Letos jsme s povděkem přijali liturgii bratří a sester z Burkiny Fasa. Kázali všichni faráři, kazatelé, pastoři, duchovní pracovníci. Z kratičkých dvou až tříminutových promluv se tak poskládala velice zajímavá mozaika, která zahrnula celou šíři křesťanské tradice, tak jak se s ní můžete v našem městě setkat. Zkrátka ekumenu v Českých Budějovicích by chtěl zažít každý. 

David Nečil, FS České Budějovice

„Ekumenky“ v Dobříši 

„Já už se strašně těším?“ „Na co?“ „No přece na další ekumenky.“ A je to tak, lidé se na ně opravdu těší. Proto je taky v dobříšském sboru děláme hned několikrát do roka. 

Na 1. adventní neděli jsme slavili ekumenky v Příbrami v katolickém kostele sv. Jakuba, přišli sestry a bratři z katolické, čs. husitské a evangelické farnosti. 

V Dobříši jsme se sešli k bohoslužbám Týdne modliteb v pátek 19. ledna v pastoračním centru sv. Tomáše (u katolíků). Po bohoslužbách, které vedli faráři Angelo Scarano (ŘKC) a Michal Šourek (ČCE), následovalo agapé, posezení s výtečným pohoštěním a podnětnými rozhovory. 
V Hořovicích byly bohoslužby s pestrým zastoupením sester a bratří z různých církví (katolíci, adventisté, Církev živého Boha, Církev bratrská a ČCE) v neděli 21. ledna v evangelickém kostele, vedli je Stefan Wojdyla (ŘKC) a M. Šourek. 

Další setkání s bohoslužbami a agapé bude v Dobříši v září, tentokrát u evangelíků. Do té doby ale ještě stihneme ekumenické bohoslužby u smírčího kříže v Chodouni o neděli Exaudi a v sobotu 8. června už 12. ekumenické bohoslužby v Kunclově mlýně. A jednou za dva měsíce modlitbu Taizé. Té naší ekumeny je hodně, máme z toho opravdu velikou radost. 

Michal Šourek, FS Dobříš

Představitelé církví se sešli ke společné modlitbě

Ke společným bohoslužbám se v pondělí 22. 1. v kostele sv. Vojtěcha v Praze-Dejvicích sešli také představitelé jednotlivých církví, sdružených v Ekumenické radě církví v ČR a v České biskupské konferenci. Předsedal arcibiskup pražský a předseda ČBK Jan Graubner, kázal Bronislav Matulík, 2. místopředseda ERC. Bohoslužby proběhly v rámci plenárního zasedání ČBK, účastnili se čeští a moravští biskupové.

Součástí Týdne modliteb za jednotu křesťanů je každoročně také společná sbírka, letos je určena pro Charitu Jindřichův Hradec. Výtěžek využije jindřichohradecká pobočka na rozvoj fakultativních služeb, konkrétně Výdejny Samaritán, Dobrovolnického centra a Charitního centra a také na pořízení automobilu pro terénní služby. Dary lze posílat až do 20. února 2024 na účet Ekumenické rady církví v ČR 473 492 623/0300 pod variabilním symbolem 240118. Výtěžek sbírky bude odeslán Nadaci Divoké Husy, která jej předá Charitě Jindřichův Hradec. 

zpracovala Adéla Rozbořilová, mezititulky redakční
foto: Anička Guthrie (Člověk a víra), archiv sborů