Kostely a budovy se zahalily do červené. Připomněly pronásledované pro víru

13. ledna 2022
Kostely a budovy se zahalily do červené. Připomněly pronásledované pro víru
13. ledna 2022 - Kostely a budovy se zahalily do červené. Připomněly pronásledované pro víru

(ČB 12/2021) Červená středa se koná vždycky poslední středu církevního roku. Letošní, už čtvrtý ročník připadá na 24. listopadu. Červeně nasvícené významné budovy, kostely, kaple či fary a zároveň množství ekumenických setkání a modliteb má společný cíl: připomenout všechny, kteří jsou pronásledováni pro svou víru či náboženské přesvědčení.

Znakem této iniciativy, konané po celém světě, je rozsvícené červené světlo, symbolizující krev trpících pro víru. Česká biskupská konference společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR se chce připojit k iniciativě křesťanské organizace Aid to the Church in Need.

Nejrůznější setkání se uskutečnila na různých místech republiky, účastnit se může každý. Symbolické červené světlo ozářilo například evangelické kostely v Děčíně, v Daňkovicích či v Jičíně, kapli Nového Adalbertina v Hradci Králové, kostel svatého Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou, Novou synagogu v Liberci nebo pravoslavný kostelík v Horní Lipové. V Praze se červeně rozsvítil Černínský palác, Petřínská rozhledna, Rudolfinum, Karolinum, Staronová synagoga nebo kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Symbolicky se letos přidalo poprvé i ústředí Českobratrské církve evangelické v Jungmannově ulici, které nasvítilo část Husova domu. Červené středy se každoročně účastní také řada evangelických sborů, letos například Daňkovice, Moravská Třebová či Boskovice.

Další sbory a farnosti připravily ekumenická setkání či společné modlitby. V Praze na Vinohradech v Husově sboru pomohl připravit ekumenické bohoslužby farář pro menšiny Mikuláš Vymětal s rabínem Davidem Maxou. V Litoměřicích pozvali evangelíci ke společnému ztišení v modlitebně Evangelické církve metodistické.

„V rámci centrální akce v Praze se již tradičně uskuteční mezinárodní konference, kterou společně s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR organizuje Institut pro křesťansko-demokratickou politiku. Na konferenci vystoupí například člen Parlamentu Velké Británie a duchovní otec Červené středy Lord David Alton, zvláštní zmocněnec pro antisemitismus OBSE a zástupce American Jewish Comittee rabín Andrew Baker, Marcela Szymanski z organizace Aid to the Church in Need, vedoucí dominikánské rehabilitační mise v iráckém Mosulu br. Olivier Poquillon OP, zmocněnkyně vlády Slovenské republiky pro ochranu svobody vyznání Anna Záborská a také poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka,“ přiblížili organizátoři podobu oficiální pražské části programu.

Konference se konala ve Vlasteneckém sále pražského Karolina od 13 hodin. V šest hodin večer se pak ve velké aule Karolina uskutečnila židovsko-křesťanská modlitba, po které následoval průvod kolem červeně nasvícených budov na pražském Starém Městě.

Letošní novinkou byl benefiční koncert, jehož výtěžek podpoří obnovu misie při kostele Panny Marie s hodinami ve starobylém centru iráckého Mosulu. Hudební vystoupení HAMU z Lichtenštejnského paláce bude živě přenášet TV Noe a zazní zde dílo Petra Ebena Labyrint světa a ráj srdce.

Jiří Hofman

foto: Petr Špánek, Lucie Horníková (Člověk a víra)