Kostel ve vašem mobilu

14. září 2022

(ČB 4/2022) Rozhovor s vývojáři aplikace Dio.

Kostel ve vašem mobilu
14. září 2022 - Kostel ve vašem mobilu

Jak nápad na aplikaci vznikl?

Hlavní impulz přišel s pandemií covidu, když jsme já i můj spoluzakladatel Jan Růžička uviděli, jak náročné je zůstat v kontaktu s komunitou farnosti nebo si třeba promluvit s farářem na dálku. Viděli jsme to hlavně u některých našich známých, kteří nemohli do kostela a zůstali zcela odříznuti. Problémy objevené při covidu budou přetrvávat i po něm. Tak jsme si řekli, že s tím něco uděláme.

Co mohou věřící v takové online farnosti dělat?

Aplikace Dio má nyní tři hlavní funkce a brzy se dočkáme i dalších. Tou první je online kostelní nástěnka, na kterou může pan farář a jím delegovaní pomocníci přidávat různé příspěvky. Druhou funkcí Dia je chat s farářem. V neposlední řadě pak Dio přesouvá do mobilních telefonů i sbírky a dary.

V Diu má každá farnost online nástěnku. Co se na ni píše?

Nástěnka slouží ke sdílení novinek, organizačních informací z farnosti apod. Když si na Diu zaregistrujete svou farnost, doporučuji ihned vytvořit uvítací příspěvek a potom zachovat pravidelnost zveřejňování dalších. Lidé se tak snadno naučí, že není třeba hledat útržkovité informace na různých stránkách farnosti, ale že je vše na jednom místě. 

Další funkcí je chat. Jak funguje a je opravdu bezpečný?

Chat funguje velmi podobně jako chatovací platformy, které jste zvyklí používat. Jediný rozdíl je v tom, že je v Diu je chat opravdu zabezpečen a k vašim datům se nikdo nedostane, ani my zakladatelé ani třetí strany. Na začátku chatu si zvolíte, jestli si přejete napsat faráři anonymně nebo pod svým pravým jménem. Potom se otevře rozhovor a vy můžete mluvit, o čem potřebujete. Během rozhovoru nemůže ani jedna ze stran pořizovat snímky obrazovky. Jakmile vše proberete, kliknete na „ukončit rozhovor“ a ten se celý nenávratně smaže ze všech úložišť i z obou telefonů.

Jak je to s dary kostelu?

Dary jsou poslední hlavní funkcí Dia. V této sekci má každý věřící nabídku částek. Jednu si zvolí, přesune ji do virtuální kostelní kasy, potvrdí v zabezpečené platební bráně a dar se odešle. Při prvním darování je třeba vyplnit platební údaje a při každém dalším už stačí jen klikem potvrdit. Farnost tak má jistotu, že se žádné peníze neztratí, věřící nemusí nosit hotovost nebo mohou rovnou darovat z pohodlí svého obývacího pokoje. Obě strany pak samozřejmě obdrží potvrzení do emailu. Toto je jediná funkce, na kterou se můžeme teprve těšit, spustíme ji zhruba v dubnu.

Nezpůsobí Dio to, že lidé přestanou do kostela chodit?

Na to mám jednoduchou odpověď: Ne. Víra do kostela patří. Patří k ní setkávání, atmosféra, rituály… My s tím souhlasíme a nic na tom měnit nebudeme. Pokud ale někdo do kostela nemůže přijít, přinášíme mu způsob, jak nezůstat odříznut.

Jak farnosti zatím na Dio přistupují?

Ještě pozitivněji, než jsem očekával. A to jsem optimista. Ještě předtím, než jsme Dio vyvinuli, vybrali jsme prvních pět evangelických sborů, které s námi Dio otestují. Ty už jsou v Diu zaregistrovány a mají tam i své věřící. Nedávno se dokonce přidala i první katolická farnost. Určitě tomu přispívá i náš osobní přístup ke komunikaci s farnostmi. Neprovozujeme žádné masové kampaně, naopak se všemi faráři komunikuji já a jsem jim k dispozici. Rád si s nimi i volám přes videohovory a vysvětluji, co je potřeba.


Co je to Dio?

  • Mobilní aplikace, která umožňuje věřícím, aby se připojili ke své farnosti i na dálku.
  • Sbory si mohou v Diu založit svůj profil, který spravuje jejich farář. Věřící si potom v seznamu farností najdou tu svou, zaregistrují se k ní, a jsou tak v kontaktu se svou komunitou online.
  • Aplikace je pro sbory i věřící zdarma.
  • Více informací najdete na www.mojedio.cz

Jaká je budoucnost Dia? Na čem nyní pracujete?

Největší priorita je pro nás nyní zprovoznění online darů kostelu. Technicky už je to vlastně hotové, ale snažíme se celý proces vyladit tak, aby byl pro farnosti co nejjednodušší a nemusely nic složitě nastavovat. Plány na rozšiřování funkcí máme velké. Nejsou to ale věci jen z naší hlavy. Dio primárně vyvíjíme na základě zpětné vazby. Obecně by se dalo říct, že z Dia chceme udělat nezávislou platformu, postavenou na míru pro faráře, která bude sloužit křesťanským farnostem podle jejich individuálních požadavků. Baví nás představa, že tak budeme lidi duchovně přibližovat víře, i když fyzicky mohou být kdekoliv.

Jak si jako farář otevřu profil své farnosti v Diu?

Jednoduše. Pokud už máte registrační kód, v Google Play stačí vyhledat Dio a stáhnout si je. Aplikace vás sama provede registrací. Jakmile bude farnost úspěšně zaregistrována, okamžitě se začne zobrazovat v nabídce registrace pro věřící. To je samozřejmě zásadní. Farnost bez lidí není farnost. Proto doporučujeme sdílet informaci o Diu například na webu kostela nebo na jeho facebookové stránce. Pokud od nás ještě registrační kód nemáte, napište si o něj na chwDRYUS8hwoU7e4Ys, obratem vám jej zašleme. Nakonec ještě upozorním, že za využívání Dia ani jeho stažení nic neplatíte.

A pokud jsem věřící a moje farnost v Diu není?

Potom buďto poproste svého faráře o její založení nebo napište mně na vojta@mojedio.cz, já se s ním spojím a zkusíme to spolu domluvit. Pro věřící je pak Dio také zdarma.

Jaroslav Pechar

foto: facebook Dio