Jídlo proti zbraním

6. března 2024

(ČB 2/2024) Organizace vznikla v prvních dnech ruského útoku na Ukrajinu a dodnes poskytuje pomoc lidem zejména v charkovské oblasti, kudy prochází bojová linie. 

Jídlo proti zbraním
6. března 2024 - Jídlo proti zbraním

Diakonie, přesněji Středisko humanitární a rozvojové spolupráce, je u toho. Ve spolupráci s ministerstvy vnitra a zahraničí, s pražským magistrátem a díky stovkám individuálních dárců podporuje organizaci Myrne Nebo v její humanitární činnosti. V čem pomoc spočívá? 

Pro Cherson a Charkov: 7200 jídel

To je norma, o kterou se Myrne Nebo denně postará, aby měli lidé v chersonské a charkovské oblasti co jíst. Mnoho míst je tam totiž odříznutých od světa – jsou bez elektřiny, obchodů, bez sjízdných silnic. Vařit se může pouze na ohni. Už dva roky proto Myrne Nebo provozuje sociální kuchyni, která každý den rozváží teplá jídla a potravinové či hygienické balíčky. Činí tak stále, i v nepříznivém zimním období.

Pro děti: volnočasová centra

Kupjansk, Izjum, Charkov a mnoho dalších měst a obcí. Kvůli válce tady není standardní školní docházka. Děti se učí z domova online. Co jim pak schází, je přímý kontakt s vrstevníky. Myrne Nebo se jim to snaží vynahradit a organizace vybudovala síť 14 dobře vybavených dětských center. Děti tu mohou trávit volný čas hrou, sportem, tvořením, a zejména setkáváním s kamarády. Psychologové jim pomáhají pochopit traumatickou realitu a najít způsob, jak se vyrovnat se silnou emoční zátěží.

Záchrana domů a miny

Již okolo 300 domů, zaplavených vodou z protržené Kachovské přehrady, se podařilo za pomoci Myrneho Neba vyklidit a ošetřit sanitací. Dále organizace zahajuje rozsáhlou kampaň, zaměřenou na informace o minách a nevybuchlé munici. Obojí je v oblasti téměř všudypřítomné a ohrožuje stovky lidí na životě. Vyškolení lektoři proto vysvětlí dospělým i dětem, jak hrozbě min a munice předcházet a jak jednat, když na miny či munici narazí.

Jitka Kozubková
foto: archiv Diakonie ČCE