Idol zdravého životního stylu

7. prosince 2022

(ČB 11/2022) Zdravý životní styl je běžně považován za nezbytnou součást harmonicky upořádaného života. Od internetových reklam po vzdělávací programy jsme obklopeni radami, jak správně upravit svůj jídelníček či jak se co nejefektivněji hýbat.

Idol zdravého životního stylu
7. prosince 2022 - Idol zdravého životního stylu

Na kost vyhublé modelky jsou na obálkách časopisů postupně nahrazovány vysportovanými atletickými těly. I v křesťanských církvích se už zdá být překonán nepříjemný historický odkaz jednostranného důrazu na omezování a umrtvování těla. Naopak je vyzdvihována dobrota stvoření a péče o tělo jako chrám Ducha. Za to můžeme být jistě vděčni. Opomenutí péče o vlastní zdraví nám může snadno zamezit dělat jakoukoli jinou smysluplnou činnost. Navíc lze v pohybu i v přípravě a konzumaci pestrého salátu nepochybně zažívat radost a chválit Stvořitele.

Důraz na „zdravý životní styl“ se ale právě tak snadno může stát bičem na sebe i druhé. Proměňuje se v posedlost sledováním kalorických tabulek a krokoměrů a v palčivý pocit viny po snědení něčeho „nezdravého“ nebo poté, co člověk nesebral dost síly jít si zaběhat. Z péče o vlastní zdraví se tak stává jen další oblast měřitelného výkonu, který je v moderní společnosti mnohdy považován za samozřejmé kritérium, kterým hodnotíme sebe i druhé. Úsilí o „zdravý životní styl“ nám dává možnost povýšeně soudit své bližní a obšťastňovat je svými nevyžádanými radami. Všichni je známe: „Jdi si radši zasportovat!“ „Když budeš jíst pořád takhle, nikdy neshodíš.“ A obhajoba? „Vždyť nám jde přece o jejich dobro a jejich zdraví!“

Zdraví jako hodnotící kritérium nám dokonce může dávat příležitost předem vyloučit druhého z rovnocenného rozhovoru jako slabého, nevýkonného či líného. Nedávno jsem tak s hrůzou četla internetové komentáře k odborové demonstraci, které se místo do konkrétních požadavků protestujících strefovaly do jejich vzhledu, zdraví, nadváhy či kvality zubů. Jako by i naše možnost vést „zdravý životní styl“ nebyla podmíněná rodinou výchovou, množstvím času, finančními prostředky a genetickými dispozicemi, o vrozených onemocněních ani nemluvě.

Péče o vlastní zdraví nám může jistě dobře posloužit a působit nám radost, ovšem v této služebnosti a radosti má mít i své hranice. Boží ani lidské přijetí a sebepřijetí nemůže být spojováno s naším výkonem, ať už v oblasti ctností, práce nebo právě zdraví. Jinak se nám může stát, že budeme přezíravě hledět na doby a místa, v nichž se někteří umrtvováním vlastního těla a obětováním zdraví snažili zalíbit Bohu, a přitom budeme obětovat vlastní život idolu zdravého životního stylu.

Eliška Foukalová
foto: pexels.com