Hallská bible z Hrubé Vrbky

26. října 2023

(ČB 10/2023) Časopis Knihovna: knihovnická revue přináší ve svém zatím posledním čísle (2023, roč. 34, č. 1) článek Davida Macha z oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny ČR, nazvaný „Po stopách Masarykovy Bible“. 

Časopis Knihovna: knihovnická revue přináší ve svém zatím posledním čísle (2023, roč. 34, č. 1) člán
26. října 2023 - Hallská bible z Hrubé Vrbky

Jak sám autor zmiňuje v resumé k článku, z něhož volně cituji, příspěvek představuje provenienční historii starého tisku, který se dnes nachází v NK ČR (sign. 54 S 284). Jedná se v pořadí o druhé vydání tzv. Bible Hallské (1745). 

Popisovaný tisk, jenž je zajímavý tím, že výzdoba jeho vazby je tvořena regionálními folklorními motivy, byl v majetku Tomáše Garrigua Masaryka, který jej obdržel ke svým osmdesátým narozeninám. Článek sleduje cestu bible od dárce – českobratrského sboru v jihomoravské Hrubé Vrbce přes místo původního uložení – Masarykovo muzeum darů až po konečné zařazení do knihovního fondu současného oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR. Dlouholeté a místy až strastiplné putování tisku mezi jednotlivými subjekty se autorovi podařilo zrekonstruovat na základě propojení provenienčních údajů, zapsaných do bible samotné, a informací, které získal průzkumem archivních dokumentů, uložených v několika institucích, mimo jiné i ve sborovém archivu v Hrubé Vrbce.

Autor věnuje svou pozornost krátce důvodům daru (vedle prezentace místního horňáckého folklóru a místních náboženských poměrů – Horňácko bylo po celou dobu silně evangelické, stálo za darem pravděpodobně také členství TGM v ČCE, jeho sympatie k ideovému odkazu české reformace, jeho rodinné vazby na jižní Moravě a v neposlední řadě hrály svou roli jeho věk a funkce).

Zmiňuje také několik příležitostí, při kterých došlo k setkání evangelíků z Hrubé Vrbky s TGM. Pozornost článku se ale soustředí na popis daru. David Mach mimo jiné píše souhrnně: „Hlavním důvodem pro prezidentovo obdarování byly totiž až jeho osmdesáté narozeniny, slavené v roce 1930. K příležitosti tohoto významného životního jubilea zakoupili hrubovrbečtí evangelíci téměř nepoškozenou a úplnou Bibli Hallskou a nechali pro ni zhotovit novou celokoženou vazbu, ochrannou dečku a plátěný obal se šesti záložkami (střapci). Všechny textilie bohatě ozdobili tradiční horňáckou žlutobílou výšivkou se vzory nazývanými //Na půł růže a lubina, Na makové vršky a okładky//. Na přední předsádku Bible pak vepsali následující věnování „Prvnimu Prezidentovi Česko Bratrska Evandělicka Cirkev v Hrubnj Vrbce“. Takto vyzdobenou ji poté poslali poštou do Prahy. 

V článku následuje podrobná rekonstrukce „celé akce“, kterou autor sestavil na základě nálezů ve sborovém archivu v Hrubé Vrbce a dále v pražské Kanceláři prezidenta republiky. V jeho textu tak znovu ožívají např. zápisy staršovstva nebo pokladní deník sboru, který vydal svědectví o osobách spojených s řečenou Biblí (její majitel/prodejce, knihař, který provedl novodobou převazbu, obchodnice s plátnem, které bylo použito na podklad výšivky, a dále jména žen, které výšivku provedly). Celkový náklad byl 735 Kč, z toho na výrobu výšivky připadlo 394 Kč. 

Autor dále rozebral text věnování do Bible zapsaného. Domnívá se, že jeho pisatelkou byla tehdejší nejstarší členka sboru Eva Ňorková, zároveň také jedna z vyšívaček. Ovšem přesné určení autorství dedikace nechává, jak píše, prozatím otevřené, protože ve sboru v té době žily dvě nositelky téhož jména. Další autorovy poznámky se pak vztahují k samotnému předání daru prezidentovi a okolnostem s tím spojeným. Díky tiskařskému šotkovi v dobovém časopise Světozor, jenž referoval o daru, ale který udělal z Hrubé Vrbky „Vrtku“, se totiž zachovalo několik zápisů v podacím deníku sboru, který vydal svědectví o korespondenci v této věci. Řečený dar nebyl poslední gratulací, která odešla z Hrubé Vrbky T. G. Masarykovi. I o tom článek referuje. 

David Mach připomíná celkový dobový kontext narozeninových darů a gratulací, zasílaných prezidentovi, a v jeho rámci pak neshledává tento akt jako „žádný výjimečný počin“. Jak autor píše, pravděpodobně větší ohlas ve sboru si dosud zachovala hudební přání jak k osmdesátým, tak k osmdesátým pátým narozeninám, poslaná prezidentovi ze sboru prostřednictvím radiových vln. Že památka na tyto „zdravice“ je ve sboru dosud živější než povědomí o darování Bible, dokládá autor příklady.

Celý článek si může čtenář přečíst nejen v papírovém časopise, který je k zakoupení v prodejně publikací Národní knihovny ČR (Klementinum 190, Praha 1), ale také na internetu www.knihovnarevue.nkp.cz. Dočte se zde dále například o vlastním putování hrubovrbeckého daru Bible Hallské mezi pražskými institucemi.

Na článku čtenář ocení nejen autorovu detektivní snahu vypátrat, jak to bylo s jednou knihou, ale uvědomí si také význam „úřadování“, viz zmiňované zápisy staršovstva, pokladní a podací deník sboru, a důležitost péče o sborový archiv. Vždyť kdyby nebylo toho, těžko vypátrat hledané a očekávané, natož něco nového, nečekaného, a o to více zajímavého. Za zmínku stojí určitě také fakt, že v tomto případě je farní sborový archiv významově postaven na jednu linku s Archivem Kanceláře prezidenta republiky.

Miroslava Fůrová