Haiku a senrjú s křesťanskou tématikou ve chvaletickém kostele

13. září 2022
Haiku a senrjú s křesťanskou tématikou ve chvaletickém kostele
13. září 2022 - Haiku a senrjú s křesťanskou tématikou ve chvaletickém kostele

(ČB 1/2022) Haiku je forma poezie, která pochází z Japonska. V současnosti u nás roste její popularita jak mezi čtenáři, tak mezi literárními autory. Ve svých kořenech je spjata se zenovým buddhismem, dá se říci, že reflektuje zenový pohled, který vidí poetiku světa v jeho „takovosti“. Jedná se o lyrickou miniaturu, která by v tradičním převodu do českého jazyka měla obsahovat 5–7–5 slabik. Vedle této tradiční formy existuje ještě free form haiku, které na počet slabik nebere zřetel, ale dodržuje většinu dalších pravidel pro tento literární útvar. Zejména se vyhýbá metaforám, abstrakcím a hodnocení ze strany autora, má v textu jasný řez (kireji), obsahuje sezónní slovo, které není zcela dořečeno – pro poetický účinek potřebuje spoluúčast čtenáře.

modlitba páně – 
na parapetu okna
se vzbudil motýl
(Pavel Kmotrov)

Inspirací pro haiku byl motýl na okenním parapetu při konventu Chrudimského seniorátu. „Dobré haiku je oblázkem vhozeným do posluchačovy mysli, který evokuje asociace z pokladnice jeho vlastní paměti.“
– Alan Watts, Cesta Zenu, Votobia 1995

Možná někteří z vás mají podobnou vzpomínku. Modlitba Páně je zařazena na konec bohoslužeb. Zaplnil se kostel nebo polínka v kamnech modlitebny zvedla teplotu a probudila motýla, uloženého ke spánku v momentě, kdy jste se modlili modlitbu Páně. Haiku je zachycení jedinečnosti přítomného okamžiku a bývá přirovnáváno k fotografii.

Senrjú je potom odnož haiku. Na rozdíl od haiku, které se orientuje na přírodu, se senrjú orientuje na lidský svět a nejsou na něj kladeny tak přísné požadavky. Typické senrjú má vtip, ale může obsahovat i jiné lidské emoce, např. smutek. Obsah emocí, vložených autorem do díla, je odlišuje od haiku, do kterého by autor neměl vkládat nic ze sebe, měl by zůstat „mimo své dílo“. Rozdíl mezi haiku a senrjú může být nepatrný.

v katedrále –
mnichovi pod škapulířem
čouhají džíny
(Jitka Fialová)

Pro Noc kostelů 2022 v chvaletickém kostele se v rámci tématu „Duchovní setkávání“ připravuje výstava literárních děl haiku a senrjú s křesťanskou tematikou, která nabízí pohled na křesťanství optikou literární formy, vycházející z odlišné duchovní tradice. Událost je otevřena pro profesionální i amatérské autory poezie. Pokud se formě poezie haiku nebo senrjú věnujete a chcete se zúčastnit, pošlete svá díla na email: paveltomiska@centrum.cz do 28. 2. 2022. Pokud nejste autory haiku nebo senrjú a věc vás zaujala, rádi vás příští rok o Noci kostelů (10. 6. 2022) v chvaletickém evangelickém kostele přivítáme.

Pavel Tomíška, FS Chvaletice