Evangelická liturgická inciativa oslaví 20. výročí svého založení

6. prosince 2022

(ČB 11/2022) U příležitosti 20. výročí evangelické liturgické iniciativy Coena se na faře a v kostele Českobratrské církve evangelické v Pardubicích uskuteční liturgický seminář s řadou pozvaných hostů z evangelické církve i z ekumeny. Setkání se koná od čtvrtečního večera 24. 11. do soboty 26. 11.

Evangelická liturgická inciativa oslaví 20. výročí svého založení
6. prosince 2022 - Evangelická liturgická inciativa oslaví 20. výročí svého založení

Tématem semináře budou otázky spojené s liturgickou reformou, které přesahují evangelickou církev, a řada pastoračních a katechetických témat. Účastníci a lektoři se budou věnovat kaplanské službě, novému evangelickému zpěvníku, roli předsedajícího v liturgii, bohoslužebným knihám – tzv. agendám, konfirmaci, přímluvným modlitbám v době pandemie a války nebo se zamyslí nad tím, zda je liturgické hnutí konzervativní, či progresivní počin. Mezi pozvanými hosty jsou například pravoslavný duchovní Vít Metoděj Kout, vedoucí katedry liturgické teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Kopeček, dále Pavel Hradilek z Institutu ekumenických studií ETK UK v Praze, předsedkyně liturgické komise Evangelické církve metodistické Jana Křížová nebo Tabita Landová, vedoucí katedry praktické teologie na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Řada farářů v aktivní službě se bude dále vyrovnávat s vlastní recepcí před rokem vydaného nového evangelického zpěvníku.

coena

Důležitou součástí setkání bude i zpěv žalmů v rámci pravidelné denní modlitby hodin. Setkání bude zakončeno v sobotu v poledne společnými bohoslužbami s večeří Páně. Pořadatelé o akci informují na svých webových stránkách, kde je k dispozici i podrobný program a informace o možnosti ubytování.

„Oproti běžným setkáním, která vždy byla monotematická, je výroční setkání koncipováno široce. Pro členy a sympatizanty platformy Coena není liturgie jen jako ozdoba, ale prostupuje celý život křesťana a církve, její spiritualitu, pastoraci, katechezi,“ uvedl teolog Tomáš Drobík, který setkání z velké části za spolek připravil a zorganizoval.

Cílem studijní platformy COENA je snaha o prohloubení duchovního, liturgického a svátostného života v Českobratrské církvi evangelické. Společenství je otevřeno i pro členy dalších křesťanských církví. Coena se hlásí k úsilí o liturgickou obnovu, která probíhá v evangelických církvích i celém ekumenickém hnutí. Předmětem činnosti je zejména pořádání seminářů a společná denní modlitba pro členy spolku a další zájemce.

Jan Kirschner
foto: archiv Coeny, pexels.com