Evangelíci, skauti a Albatros společně otevřeli ukrajinskou knihovnu

4. října 2022

(ČB 9/2022) V pondělí 27. června se ukrajinským i českým čtenářům otevřela nová česko-ukrajinská knihovna v komunitním centru Svitlo v Praze na Staroměstském náměstí, což je výsledek spolupráce Skautského institutu, Nadace Albatros a Českobratrské církve evangelické.

Evangelíci, skauti a Albatros společně otevřeli ukrajinskou knihovnu
4. října 2022 - Evangelíci, skauti a Albatros společně otevřeli ukrajinskou knihovnu

Knihovna navázala na charitativní akci Ukrajinská knižní polička první dámy Oleny Zelenské. Záštitu nad pražskou knihovnou převzalo velvyslanectví Ukrajiny v ČR, její provoz zahájila Olga Perebyjnis, manželka velvyslance. Knihovna se nachází v komunitním centru Svitlo na Staroměstském náměstí v Praze.

Je zde dostupných přes 5 000 knih, které Svitlo dostalo darem od Českobratrské církve evangelické a od nakladatelského domu Albatros Media ve spolupráci s Nadací Albatros. Předáno bylo na 4 000 dětských knih v ukrajinštině i češtině.

Českobratrská církev evangelická zajistila dovoz další tisícovky knih z Ukrajiny pro děti i dospělé a rozhodla se je darovat právě Svitlu, aby podpořila rozvoj ukrajinské komunity, která kolem centra vzniká.

knihovna1

„Snažíme se odpovědět na jednu z největších potřeb ukrajinských uprchlíků – možnost číst v rodném jazyce. Potřeby Ukrajinců průběžně sledujeme. Knihy k Českobratrské církvi patří – zakoupení první várky knih v ukrajinštině je logickým vyústěním všech našich aktivit, kterými se snažíme, aby si ukrajinské ženy a děti v této nelehké době udržely důstojný život,“ říká vedoucí ústřední církevní kanceláře ČCE Martin Balcar.

Slavnostní otevření zahájila svým vystoupením zpěvačka Katya Gapochka. Poté se konala neformální prohlídka prostor, kde se nachází řada klidných zákoutí pro čtení či odpočinek, vybavené kuchyně pro společné vaření, dětské koutky či jazykové a jiné učebny. V řadě místností se dějí i pravidelné zdravotní konzultace, psychologická pomoc či volnočasové kroužky pro děti, mládež i dospělé.

„Věříme tomu, že pomoc má být včasná a efektivní. Knížky rádi darujeme tam, kde víme, že budou čteny. Snažíme se naši pomoc koordinovat s dalšími dárci. Knihovnu ve Svitle chceme dále rozvíjet a reagovat na aktuální potřeby,“ dodává k vzniku knihovny Jindra Marešová, ředitelka Nadace Albatros.

e-cirkev.cz ve spolupráci se SI a Albatrosem

foto: David Růžička (Skautský institut)