Diakonie Praha staví nový domov pro dospělé lidi s autismem

3. listopadu 2021
Diakonie Praha staví nový domov pro dospělé lidi s autismem
3. listopadu 2021 - Diakonie Praha staví nový domov pro dospělé lidi s autismem

(ČB 9/2021) Diakonie Praha má v plánu otevřít sociální službu domova se zvláštním režimem v pražských Stodůlkách v lednu 2023. Otevření bude předcházet dostavba stávající budovy v ulici Vlachova, kde jsou poskytovány i další sociální služby.

Nové centrum bude fungovat 365 dní v roce, 24 hodin denně a bude stabilním domovem pro dospělé klienty s těžší formou autismu a trvalým bydlištěm v Praze, kteří potřebují individuální, intenzivní, a hlavně neustálou péči. Cílem je mimo jiné ulevit rodinám, které se o své dospělé děti starají. Stavba začne již během letošního léta. Patronkami projektu jsou Kateřina Sokolová a Mahulena Bočanová.

„Zřízením této služby poskytneme individuální péči pro lidi, kteří vzhledem ke svému postižení musejí využívat sociální službu, ale zároveň nehledají jen obvyklou ústavní péči,“ říká Jakub Suchel, ředitel Diakonie Praha, a doplňuje: „V novém domově vytvoříme téměř domácí prostředí s vyšší mírou podpory klientům. K dispozici budou mít převážně jednolůžkové pokoje, včetně veškerého zázemí. Zabezpečíme také budoucí provoz, k němuž ale potřebujeme adekvátně početný a vyškolený personál, který bude klientům neustále k ruce pro potřeby každodenního života.“ Podpořit budoucí finančně náročný provoz s ohledem na personální zázemí slíbil zvláštním usnesením zastupitelstva i Magistrát hlavního města Prahy.

Ačkoliv státní dotace částečně pokryje financování stavby domova, role dárců, ať už samotných lidí, firem nebo nadací, bude klíčová.


Sbírkové konto pro dárce: 20001–127747339/0800


Barbora Dukátová, koordinátorka PR a fundraisingu Diakonie ČCE