Diakonie Myslibořice zahájila stavbu Domova Pomněnka

15. září 2022

(ČB 6/2022) Lidé, kteří mají Alzheimerovu chorobu nebo jiný typ demence, potřebují speciální péči, kterou běžné domovy pro seniory nemohou nabídnout. Avšak zkušený tým domova Pomněnka tuto péči svým klientům poskytne. Specializovaných domovů pro lidi s demencí je málo – Pomněnka ještě nestojí a čekací listina už je naprosto plná. 

Diakonie Myslibořice zahájila stavbu Domova Pomněnka
15. září 2022 - Diakonie Myslibořice zahájila stavbu Domova Pomněnka

„V Novém Městě na Moravě pobytová služba pro lidi s Alzheimerovou nemocí chybí,“ říká Petr Hladík, koordinátor kampaně k Pomněnce, domova pro seniory s demencí. „Proto jsme se rozhodli pomoci rodinám, které nyní musí své blízké posílat do vzdálených míst. Chceme, aby měli možnost se pravidelně navštěvovat a být spolu co nejdéle. Ukázalo se to jako správné rozhodnutí, protože už ve chvíli, kdy začínáme stavět, se na nás obracejí lidé, kteří mají o služby domova zájem. Chceme využít našich zkušeností z Diakonie Myslibořice, kde takovou službu také poskytujeme.“

Při slavnostním položení základního kamene nechyběl ředitel Diakonie ČCE Jan Soběslavský a náměstkyně pro ekonomiku Diakonie Hana Sklenářová, zúčastnili se také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ředitelka střediska Diakonie v Myslibořicích Michaela Grmelová, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a radní kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek. Událost si nenechal ujít ani architekt Radim Javůrek, který Pomněnku navrhl.pomněnka2

„Péče o seniory je pro Diakonii zásadní téma. V České republice je nejběžnější tzv. neformální péče, to když se pečující starají o své blízké v domácím prostředí. Vedle toho je však neustále potřeba zvyšovat kapacity seniorských domovů a domovů se zvláštním režimem, které zajistí kvalitní péči lidem s demencí nebo s Alzheimerovou chorobou. Těch je u nás totiž zhruba 180 000. „Mám proto velkou radost, že se nám podařilo začít se stavbou nového domova a odlehčit řadě rodin,“ říká Jan Soběslavský, ředitel Diakonie.

Domov Pomněnka splňuje nejmodernější požadavky v oblasti péče o seniory. Je ale unikátní i v tom, že je téměř z pětiny financován z příspěvků soukromých dárců Diakonie ČCE. Zatímco podobné projekty, které systémově rozšiřují síť služeb, jsou většinou hrazeny z veřejného rozpočtu. V tomto sektoru je ale nedostatek financí tak akutní, že se na něj skládají samotní občané. 

Darovat můžete i vy: www.diakonie.cz/darci. Děkujeme.

Adam Šůra