(ČB 4/2022) Občas se to nikomu z nás nevyhne a i při nejlepší snaze plánovat se množství jídla může vymknout z rukou. Svatby, cateringy, narozeniny, velká zahrádkářská úroda. Možná se vám zdá myšlenka, že s jídlem nezacházíte šetrně, nebo že by to dokonce mohlo mít škodlivý dopad na životní prostředí, absurdní.
Statistiky ovšem hovoří jasně. Domácnosti v EU mají na svědomí 53 % potravinového odpadu. Podle výzkumu MENDELU vyhodí například typický obyvatel brněnského sídliště průměrně 37,4 kg jídla ročně. Samotní obyvatelé přitom dle svého úsudku odhadují jen 12,27 kg. Skoro o polovinu víc jídla vyhodí ti, kteří bydlí sami. Jednotlivci totiž často nakoupí hodně jídla a nejsou schopni je sníst. V rámci EU ročně nevyužijeme či vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur. To je třikrát více než rozpočet České republiky na jeden rok.
V čem spočívá negativní dopad plýtvání na životní prostředí? Tak třeba na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa se spotřebuje 15 500 litrů vody. Z toho většina vody (15 300 litrů) padne jen na vypěstování krmiva. To ví každý vegetarián. Ale pozor! Nejnáročnější na vodu je čokoláda. Ne jeden kilogram čokolády se při produkci a transportu vypotřebuje asi 24 000 litrů vody. Problém je i v tom, pokud se biologicky rozložitelný odpad ukládá spolu se zbylým komunálním odpadem na skládky. Jeho rozkladem bez přístupu vzduchu totiž vzniká kromě CO2 i metan. To je dvacetkrát intenzivnější skleníkový plyn než oxid uhličitý.
Snížit plýtvání neprospívá jen přírodě, ale i našim peněženkám. Podle odhadů Sociologického ústavu AV ČR může typická česká domácnost omezením plýtvání ušetřit až 8 000 Kč ročně.
1. Vezměte to do práce
Zbyla vám po narozeninové oslavě plná lednička chlebíčků, pomazánek nebo dortíků? Vezměte přebytky do práce a označte je jako volné ke snědení. Uvidíte, že se automaticky stanete nejoblíbenějším kolegou.
2. Nabídněte jídlo na svých sítích
Vyfoťte přebytky, a pokud je nechcete sdílet u sebe na Facebooku, pošlete výzvu do tematických skupin. Dobře funguje komunita Sdílení jídla Praha / Food sharing Prague. Na stránce zveřejníte fotografii jídla s místem vyzvednutí a zájemci se o něj přihlásí.
3. Sáček na plot
Je to jednoduchý nápad, ale potěší. Pokud máte přebytky ovoce na zahrádce, o které se rádi podělíte (třeba cukety, jablka, dýně nebo švestky), nabídněte je kolemjdoucím v sáčku, který pověsíte na plot.
4. Myslete na lidi v nouzi
Můžete se také podívat po nejbližších pobočkách Armády spásy, Charity ČR či azylových domů a zavolat jim, jestli by jídlo mohly přijmout. S darováním bývá problém kvůli hygienickým předpisům, které platí pro uchovávání i převoz potravin. Podle ředitelky Potravinové banky Praha Věry Doušové nyní přijímají pečivo a další jídlo, které se může převážet v běžné teplotě. Do budoucna chtějí využít i šokové zchlazovače pro vařené jídlo.
5. Komunitní lednice
Odjíždíte mimo domov a nestihli jste všechny potraviny spotřebovat? Můžete využít některou z komunitních lednic (třeba v Praze v Komunitním centru Kotlaska, v Komunitním centru Žižkov či ve Studiu Alta, další pak fungují i v Brně, Plzni, Českých Budějovicích nebo v Havířově). Nejvíce tady ocení ovoce a zeleninu, pečivo, mléčné výrobky před koncem záruky či neotevřené konzervy.
6. Aplikace na sdílení jídla
Existují mobilní aplikace, které umožňují sdílení potravin z domácností. Na navazování přátelství a sdílení jídla s ostatními lidmi v okolí je určena česká aplikace Dishygo. Ta umožňuje rychlé vložení nabídky, obsahující fotku a popis jídla a místo, kde je možné jídlo vyzvednout. Obdobné aplikace najdete i v zahraničí, skvěle funguje například britské Olio. Jednotlivec nebo majitel restaurace či cateringu může vyfotit přebytečné jídlo a nabídnout je lidem v okolí.
Text vznikl s využitím zdrojů iniciativy Zachraň jídlo: www.zachranjidlo.cz.
připravila ARo
foto: zachranjidlo.cz