Chceme dobře pečovat o lidi i budovy

16. září 2022

(ČB 7+8/2022) Pro práci vedoucího tajemníka jsem měl od počátku jednu velkou výhodu. Jako postpubertální mladík jsem více než po barech a kavárnách proseděl řadu dnů na synodech a schůzích všemožných odborů. Nevím, co mě to popadlo, ale zvládl jsem na neskutečně bolavých vinohradských lavicích prosedět skoro desítku synodů.

Chceme dobře pečovat o lidi i budovy
16. září 2022 - Chceme dobře pečovat o lidi i budovy

Vždycky mě tam fascinovalo až defenzivní postavení ústřední církevní kanceláře, která pomohla vše připravit a posléze přijímala úkoly a v mnohém i výtky; ne snad proto, že by nic nedělala, ale že o sobě a své činnosti nedávala vždy vědět. A nebylo se co divit – bez vyzvání synodu kancelář nevydávala dopředu písemně počty ze své činnosti. 

Před pár lety, když už jsem v církevní kanceláři pracoval, jsme dostali úkol vydat počty z fundraisingu. A když jsme zprávu připravovali, nevěděli jsme vlastně, co přesně do ní dát. Tak mě napadlo, zda by nebylo nejlepší dát maximum informací bez vyzvání, protože kancelář může být zcela transparentní.

Proto jsme pro synod v roce 2022 udělali změnu a připravili maximálně stručnou zprávu o všech zásadních aktivitách ústřední církevní kanceláře v bodech. A tak vzniklo čtrnáct stran. 

Nejsem naivní a nevěřím, že všichni synodálové četli zprávu celou. Nicméně rozdělením na jednotlivé úseky vznikl jednoduchý materiál, kde si každý může najít to, co potřebuje a co ho zajímá. Někoho zajímá fundraising, jiného kurzy, někdo další si počte v tom, jak pracuje archiv a co v něm ukládáme.

Byť se snažíme o zjednodušování všeho, přibyla tato zpráva a z reakcí je zjevné, že v jejím podávání nadále budeme pokračovat. Můžete si jí přečíst i vy, a nakouknout tak do dění, co vlastně v té Jungmannce děláme. balcar

A co že jsou ty naše priority? Stručně se dá říct, že chceme procesy v církvi maximálně zjednodušit a „odpapírovat“. Týká se to vší pošty, redukce mailů, podávání grantových i jiných žádostí. Grantové programy, volby, ale i schvalování dovolených a další administrativní procesy budou v blízké budoucnosti plně digitalizovány a do archivu vytiskneme jen finální smlouvy či dokumenty. Věříme, že pro sbory to bude zcela zásadní zjednodušení, změnu poznají sbory při daleko jednodušším podávání diakonických a rozvojových projektů pro rok 2023.

Za druhé chceme dobře pečovat o lidi i o budovy. Chceme platit dobré peníze za dobrou práci. U lidí to znamená nedělat zbytné činnosti a zaměstnávat profesionály pro práce, které máme a musíme jako církev dělat. Samozřejmě se aktivně připravujeme na nové výzvy strukturálních fondů a rozvíjíme projektové myšlení. A pokud jde o budovy, chceme je opravovat a pronajímat za obvyklé nájemné, což se již daří u velké většiny těch, které jsou ve vlastnictví povšechného sboru.

Práce ústředí není odtržena od církve. Máme a chceme sloužit církvi, aby rostla a nedělala věci zbytečně. Často ve své práci narážím na stesk po mnoha zbytečných činnostech – v takovém případě mi to pište a sdělujte. Vším se zabýváme. Nic, co děláme, není mantra, vše se má a musí měnit podle toho, co církev opravdu potřebuje. Mějme rádi aspekty funkční a historické, ale nebuďme sentimentální. 

Kromě toho, že si málo děkujeme, si málo taky říkáme, že má církev velkou budoucnost. To podstatné se děje ve sborech, ne na ústředí. A sbory dělají velmi dobrou práci, v poslední době se to zázračně ukazuje při pomoci Ukrajincům – církev nabídla zhruba 2000 míst uprchlíkům a pečuje o ně. Je to úžasné a díky za to!

Martin Balcar, vedoucí tajemník ÚCK