ČESKÝ BRATR 11/2022. TÉMA: ZDRAVÍ A NEMOC

7. prosince 2022

(ČB 11/2022) Blázen, cvok, je na hlavu, šplouchá mu na maják. Jazykové svědectví o tom, že historicky se duševně nemocným příliš respektu, důstojnosti a přijetí nedostávalo. Psychické diagnózy jsou do velké míry tabu i dnes. Podle Národního ústavu pro duševní zdraví přitom stigmatizace duševních onemocnění může páchat větší škody než nemoc sama. 

ČESKÝ BRATR 11/2022. TÉMA: ZDRAVÍ A NEMOC
7. prosince 2022 - ČESKÝ BRATR 11/2022. TÉMA: ZDRAVÍ A NEMOC

Je v pořádku nebýt v pořádku

Blázen, cvok, je na hlavu, šplouchá mu na maják. Jazykové svědectví o tom, že historicky se duševně nemocným příliš respektu, důstojnosti a přijetí nedostávalo.

Psychické diagnózy jsou do velké míry tabu i dnes. Podle Národního ústavu pro duševní zdraví přitom stigmatizace duševních onemocnění může páchat větší škody než nemoc sama. Není divu, že se o nich bojíme mluvit, anebo si je vůbec přiznat, protože nechceme být za blázny. Podceňujeme je, především u druhých. Ne, psychická diagnóza neznamená být blázen. Ne, takový člověk není slaboch, citlivka ani hysterka. Deprese není blbá nálada.

Nemoci duše jsou zákeřnější, protože leckdy nejsou vidět. Jenže to neznamená, že dotyčný netrpí. Zdánlivě neškodná duševní bolest je často mnohem víc devastující. Některé diagnózy dokáží udělat ze života peklo. Vždy ale dotyčnému běžný život znepříjemňují a komplikují. 

Duševní obtíže se navíc podepisují i na naší tělesné schránce. Psychická a fyzická stránka člověka jsou totiž propojeny. Ve zdravém těle zdravý duch – a platí to i naopak. Strádá-li duše, chřadne i tělo.

Mluvit o psychických potížích je důležité nejen proto, že jsou často skryté či podceňované, ale také proto, že jich v poslední době stále více přibývá. Podle střídmých odhadů žije s duševním onemocněním každý osmý. Starat se o psychické zdraví sebe i druhých je tak důležitější než kdy dříve. 

Vnímavost vůči psychickým obtížím nejen pomáhá tyto problémy včas a efektivně řešit, ale někdy také bez nadsázky zachraňuje životy. Nepodceňujme vlastni ani cizí obtíže. Nebojme se říct si o pomoc, vyhledat lékaře.

Fyzický kontakt, milé slovo a vlídné zacházení mají prokazatelné pozitivní účinky na lidskou psychiku. Pomáhat „léčit“ tak může každý z nás. Církev přece má být bezpečné místo pro všechny, kteří to potřebují.

Právě na podzim se obecně psychické obtíže zhoršují. Buďme na sebe proto opatrní. Buďme si vzájemně nablízku. A nezapomínejme: naděje a Boží pomoc jsou tu vždy s námi.

Povzbudivé čtení přeje

Adéla Rozbořilová

ARO barva

OBSAH

TÉMA
Biblická úvaha – M. Zemánková
Rozhovor s Ridinou Ahmedovou – J. Plíšková
Bolest a naděje? – L. Míchalová Mikšíková
O zdraví a nemoci – O. Macek
Uzdravení mimochodem – J. Mrázek
Otázka na tělo – A. Rozbořilová
MLÁDEŽ
Idol zdravého životního stylu – E. Foukalová
SOMy sobě a o mládeži s mládeží – K. Sojka
MOJE CÍRKEV
Několik vzpomínek na rok 1989 – Z. Susa
Na prostoru záleží! – K. Pacovský
Pečovat o to, co vzešlo – J. Hofman
Ženy v taláru – M. Židková
Červená středa v Česku již popáté – A. Rozbořilová
Coena oslaví 20. výročí svého založení – J. Kirschner
DIAKONIE
Krabice od bot po celý rok – A. Šůra
SLOVO
Evangelizace a misie – P. Štulc
ČCE a lidé odlišné sexuální orientace – M. Vymětal
Uzdravování u charismatiků – J. Pechar
Nemoc mocných a moc bezmocných – A. Rozbořilová
Recenze: O Bohu a pelikánech – L. Ridzoňová
Recenze: David – L. Ridzoňová
Poslední slovo – P. Pokorný