ČB 1/2022. TÉMA: PŘÍRODA A STVOŘENÍ

13. září 2022

(ČB 1/2022) Dostala jsem k Vánocům Minecraft. Tahle počítačová hra je příznačná svojí výtvarnou poetikou, která pracuje převážně s hranatými liniemi. Archetypální jednotkou je zde tzv. blok, tedy kostička. Kubický tvar má nejen kus kamene, ale třeba i slunce, písek anebo ovčí vlna. V téhle virtuální realitě hráč na rozdíl od jiných her neplní žádné úkoly, ale žije uprostřed plně vybaveného světa, ve kterém má naprostou svobodu. Může se zde volně pohybovat a tvořit. Zároveň si uprostřed nekonečné přírody musí vše obstarat sám. Zajistit obživu, postavit obydlí, těžit suroviny. 

 

ČB 1/2022. TÉMA: PŘÍRODA A STVOŘENÍ
13. září 2022 - ČB 1/2022. TÉMA: PŘÍRODA A STVOŘENÍ

Hranatý svět

Dostala jsem k Vánocům Minecraft. Tahle počítačová hra je příznačná svojí výtvarnou poetikou, která pracuje převážně s hranatými liniemi. Archetypální jednotkou je zde tzv. blok, tedy kostička. Kubický tvar má nejen kus kamene, ale třeba i slunce, písek anebo ovčí vlna. 

V téhle virtuální realitě hráč na rozdíl od jiných her neplní žádné úkoly, ale žije uprostřed plně vybaveného světa, ve kterém má naprostou svobodu. Může se zde volně pohybovat a tvořit. Zároveň si uprostřed nekonečné přírody musí vše obstarat sám. Zajistit obživu, postavit obydlí, těžit suroviny. 

Dnes již legendární hra se stále těší velké popularitě. V Rakousku ji v době lockdownu dokonce využili k bohoslužbám pro mladé.

V Minecraftu fungují podobné principy jako ve světě skutečném, ovšem s jedním rozdílem – virtuální příroda je nezničitelná. Nejde ji zplundrovat, přesytit skleníkovými plyny, vyplenit její pralesy ani způsobit oteplení. Tváří v tvář oněm kostičkovým horám anebo hranatě se vlnícímu moři si hráč uvědomí nicotnost svojí postavičky a to, že herní svět nemá ve svých rukou.

Je škoda, že tahle myšlenka se nám v reálném světě často vytrácí. Místo vděčnosti a úžasu z něj chceme vykutat i tu poslední krychličku. Nežijeme v hranatém světě, ale na hraně. Náš svět je přitom mnohem propracovanější, používá všechny možné tvary a hlavně – je to stvoření Boží. Přesto, nebo právě proto, je náš svět křehký a zranitelný. 

V nadcházejícím roce bychom si to v Českém bratru chtěli připomínat. Chtěli bychom si více uvědomovat nejen stvoření s jeho krásou, ale i jeho Stvořitele. Chceme se zamýšlet nad tím, jak být dobrými hospodáři. Budeme rádi, když se k nám přidáte.

Dobrý start do nového roku přeje

Adéla Rozbořilová

ARO barva

OBSAH ČÍSLA

TÉMA
Biblická úvaha – J. Jun
„Nejsem teolog na zahradě“ – A. Rozbořilová
O svatých a jedné vylité vaničce – O. Halama
Společenství Noemovy archy, lidé a zvířata – I. Mužátková
Víra v přírodě – J. Hoblík
Otázka na tělo – J. Plíšková
MLÁDEŽ
Bible všemi smysly – J. Pechar, K. Pecharová
MOJE CÍRKEV
Vedení podpořilo metodistickou církev – A. Rozbořilová
Živý betlém podpořil projekt Útočiště – K. Šimr
Stoly se točí (na periferii) – J. Hamariová
Haiku a senrjú v chvaletickém kostele – P. Tomíška
Zástupci leuenberských církví se sešli po roční odmlce – A. Rozbořilová
DIAKONIE
Zlepšujeme služby – M. Pecinová
SLOVO
Slovo k novému zpěvníku – M. Esterle
Manželství pro všechny? – P. Říčan
Proč by tentokrát nemohli oni k nám? – I. Květonová
Vánoční píseň J. G. Herdera – J. Lukáš
Zranění způsobená zneužíváním – J. Pechar
Tři dekády lidských práv – V. Plzák 
Poslední slovo – P. Sláma