Bohoslužby bez hranic

18. ledna 2023

(ČB 1/2023) Na 18. prosinec připadá každoročně Mezinárodní den migrantů. Už podruhé se k němu symbolicky připojila i Českobratrská církev evangelická, a to prostřednictvím ekumenicky otevřených bohoslužeb. 

Bohoslužby bez hranic
18. ledna 2023 - Bohoslužby bez hranic

Kázání připravila dvojice farářů: Mikuláš Vymětal, farář ČCE pro menšiny, a Gerhard Frey-Reininghaus, který pochází z Německa. 

Při bohoslužbách zazněla pestrá směsice jazyků – od němčiny přes slovenštinu a ukrajinštinu až po korejštinu. Prostor byl také pro vlastní modlitbu, ke které se mohl připojit každý a symbolicky mohl i zapálit svíčku. 

Slyšeli jsme také silné příběhy těch, kteří s emigrací mají vlastní zkušenost. „V Praze jsem doma už 32 let a každý rok se tu cítím víc doma. Přál bych každému migrantovi, aby byl s láskou přijímán tak, jako já; vůbec se necítím jako migrant, ale jako milovaný člověk, který sem prostě patří,“ řekl Gerhard Frey-Reininghaus. 

DSC_6801

Svůj příběh nastínil i pastor z Jižní Korey Jongsil Lee. Rodák ze Soulu měl původně v Česku strávit jen kratší dobu, přivál ho sem zájem o českou reformaci. V naší zemi se mu však natolik zalíbilo, že se sem i s manželkou přestěhoval natrvalo a žije tu už přes 20 let. Svůj duchovní domov nalezl v pražském kostele U Jákobova žebříku, kde pečuje o korejskou křesťanskou komunitu i rozvoj česko-korejských ekumenických vztahů. Ve svojí promluvě poděkoval Pánu Bohu za to, že byl v Česku přijat a že se necítí jako cizinec.

Rezonovala samozřejmě i situace na Ukrajině, kde už téměř rok zuří válka. Řada proseb proto směřovala k lidem, kteří jsou jí zasaženi, kteří přišli o své blízké, kteří prchají, anebo naopak z této krvavé pasti uprchnout nemohou. 

Jednotliví účastníci bez rozdílu původu či konfesní příslušnosti se pak společně sešli v kruhu u večeře Páně. Kristova láska totiž hranice nezná. Prosíme, abychom i my lidé dokázali přijímat druhé bez rozdílu.

Adéla Rozbořilová