Alianční týden modliteb v Krnově a Bruntále

6. března 2024

(ČB 2/2024) V rámci Aliančního týdne modliteb ve dnech 7. – 14. 1. 2024 se konaly opět desítky modlitebních shromáždění. Mottem letošního ročníku bylo „Nést hojné ovoce“. Modlitební týden pořádá Česká evangelikální aliance, která připravila také modlitebního průvodce. 

Alianční týden modliteb v Krnově a Bruntále
6. března 2024 - Alianční týden modliteb v Krnově a Bruntále

Setkání se konala napříč Českem, např. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Českém Těšíně, Vsetíně a v mnoha dalších městech a obcích. Každoročně se jich účastní také řada evangelických sborů. Letos vám nabízíme pohled do evangelického společenství v Krnově a Bruntále očima místního faráře Štěpána Janči:

„Ekumenická scéna krnovská je velmi živá. Členové církve husitské, katolické, evangelické, Armády spásy, adventistů a Křesťanského společenství se scházejí ke společným modlitbám každé první pondělí v měsíci už bezmála dvacet let. Takže alianční modlitební týden v lednu je jen lehkým rozšířením celoročního setkávání.

Modlitebních večerů je pět a každý hostí jedna ze zmíněných církví (ještě vloni jich bylo šest, v letošním roce se poprvé neúčastnila církev husitská, neboť v létě zemřel jejich dlouholetý farář a neúnavný organizátor všech aktivit Alfréd Heger). Schází se přibližně 15–20 modlitebníků a program připravuje kazatel nebo někdo z představitelů hostitelského sboru. Někde je trochu víc zpívání, jinde zas delší kázáníčko, ale hlavní náplní jsou modlitby – jak za globální bolesti světa, tak za konkrétní starosti krnovských bratří a sester.

Bruntálská církev je mnohem víc rozptýlena. Společných modliteb se účastní zástupci adventistů, církve bratrské, husitů, evangelíků a pár bruntálských nezávislých evangelikálních společenství, schází se okolo deseti sester a bratří, shromáždění v letošním roce byla tři – v evangelickém sboru, u adventistů a ve sboru Tessalonika. Vedení má na starosti hostitelský sbor. Společné modlitby jsou pro naše malé sborečky velkým povzbuzením. Sbližují lidi a mění svět kolem nás.“

Posláním Aliančního týdne modliteb jako modlitební iniciativy Evangelikální aliance je podpora jednoty církve skrze modlitbu, společná vyznání, díkůvzdání a vzájemné požehnání mezi denominacemi. Týden je prostorem přímluvné modlitby za aktuální témata, města i Českou republiku jako celek. Alianční týden modliteb má v ČR dlouhou tradici a jeho konání bylo za doby minulého režimu jednou z mála příležitostí k setkávání k modlitbám napříč denominacemi. Vznik Aliančního týdne modliteb je datován do roku 1856 a v ČR se vždy odehrává v desítkách měst.

s laskavým přispěním Štěpána Janči zpracovala Adéla Rozbořilová